Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валентин Попов, СФСМВР: МВР е най-дълго реформираното и същевременно най-нереформираното ведомство в държавата

08 юли 2017, 14:46 часа • 2509 прочитания

Министерството на вътрешните работи е най-дълго реформираното и същевременно най-нереформираното ведомство в държавата.

Това каза Валентин Попов, председател на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) в интервю за "Фокус". Той изрази надежда да не се стига до много дългосрочен протест, защото това ще доведе до допълнително натоварване на служителите в структурите на министерството.

„Предложихме още миналата есен известно увеличение на бюджета на МВР, това беше по времето, когато се разглеждаше проектозакона за държавния бюджет за 2017 година, точно с оглед искането ни за увеличение на основните възнаграждения на служителите и евентуално назначаването на нови такива. Тогава това не беше направено, не бяхме чути, нито разбрани. Изчакахме да минат парламентарните избори, да има ново правителство и отново поставихме въпроса. При това положение не виждам място за компромис по въпроса трябва ли или не трябва да бъдат увеличени възнагражденията на служителите в МВР тази година. От коя дата това евентуално да влезе в сила, в какъв размер да бъде, дали да бъде за всички еднакво, или да има някакво диференциране – да, това са въпроси, по които може да се мисли, коментира или преговаря. Но дали да е тази година или догодина – не, за нас този въпрос не стои“, подчерта Валентин Попов.

Той допълни, че идеите за промени в системата на МВР трябва да започнат от гражданите – как трябва да изглежда тя според тях и какво трябва да им предостави. „Широкият консенсус е задължителен дотолкова, доколкото радикална промяна във ведомство от типа на МВР едва ли може да се постигне за година, две или дори за един мандат“, посочи още Попов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес