Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Управлението на държавата е като на МПС": Ще тестват ли депутатите за алкохол и наркотици?

10 юли 2024, 12:57 часа • 2592 прочитания

Временната комисия за изработване на новия правилник на парламента отхвърли предложенията депутатите да се тестват за алкохол и наркотици. Окончателното решение обаче ще бъде на пленарната зала. 

Предложенията

Идеята беше на "Възраждане" и ИТН, но предложенията им бяха отхвърлени с 3 гласа "за", без "против" и 5 "въздържали се". От "Величие" изразиха съжаление, че няма да могат да участват в гласуването, тъй като поради разпадането си, не са част от временната комисия. ОЩЕ: "Величие" вече не са членове на комисията по правилника

От партията на Костадинов искаха народният представител да се подлага два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка, като първият път задължително е при встъпването му.

От ИТН пък настояваха да има и някакво последствие при отказ от такъв тип тест.

Дебатът за адекватността на депутатите

"Целта на това изследване е да бъдат запознати българските граждани с моралните и нравствени качества на народните представители, ако щете физическото им състояние, адекватно ли е то и отговаря ли то на задълженията им", каза Цвета Рангелова от "Възраждане"

"Били сме свидетели на подвиквания в зала за определени народни представители, които са във видимо нетрезво състояние или неадекватно такова, което не е ясно дали се дължи на употреба на наркотични вещества и рожденна неадекватност", каза Павела Митова от ИТН. ОЩЕ: "Обиждаха цинично дамите: "Величие" ще искат наказания за депутати от "Възраждане"(ВИДЕО)

Тя позова на текст от наредба, касаеща тестването за наркотици и алкохол на военнослужещите, който според нея може да се приложи за депутатите.

В тази връзка се намеси депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, кйото пък  цитира заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов, в който на военнослужещите е забранена употреба на алкохол в работно време. "Чиста работа", каза той и изрази колебание дали да не подкрепи предложенията. 

От "Величие" изразиха морална одкрепа за текстовете. "Ако можех, щях да гласувам за предложението", каза депутатът Юлиана Матеева. Тя сравни управлението на държавата с това на МПС. 

В рамките на заседанието депутатите попитаха представители на администрацията на парламента как на практика би могло да стане това. "Хващате ме неподготвена. Нямам представа как трябва да се изпълни това чисто административно", коментира представител на администрацията. ОЩЕ: Оттегля се от листата: Кандидатът на "Възраждане", който кара пил, се разкайва

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес