Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Участието на Калин Стоянов в протест за него е на ръба на Конституцията: Анализ

14 август 2024, 10:19 часа • 1760 прочитания

Калин Стоянов не трябва отново да бъде назначаван за служебен министър на вътрешните работи. Докато той беше министър, по времето на сглобката, а и сега като служебен, показа с действията си, че ведомството силно се политизира. Участието му в протест в негова подкрепа пък е на ръба на Конституцията.

Това заяви пред БНР политологът доц. Иво Инджов. Задачата пред госпожа Кожарева не е никак лесна, категоричен е още той, но и не смята, че тя може да стане политически месия на България в ролята си на служебен премиер.

"Функциите на служебното правителство не предполагат дългосрочно влияние върху политическия процес. А и тя няма политически бекграунд, доколкото ми е известно – няма и политически амбиции. Поела е поста по стечение на обстоятелствата. Важно е да се успокои ситуацията, да се разсеят съмненията, които витаеха около служебния премиер Главчев и неговия кабинет, за силно влияние не само на ГЕРБ, но и на ДПС по линия на Делян Пеевски. Оставам с впечатление, че госпожа Кожарева ще запази част от сегашния служебен кабинет, което е резонно, но най-вероятно ще се освободи от част от министрите", обясни още той.

Още: Георги Харизанов: Никой не може да обясни защо Калин Стоянов е проблем (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Беше създаден голям хаос в опита на ПП-ДБ да се противопоставят лично на президента Радев, отбеляза политологът. "Тласнаха процеса в такава посока, че сега имаме служебно правителство, което е много по-малко зависимо от президента, но на практика е зависимо от Борисов и в ситуацията – от Пеевски", каза още Инджов.

По думите му функциите на служебното правителство трябва да бъдат по-скромни, но е необходимо да има и политическа култура. "Не възлагам големи надежди, че със смяната на дадени министри ще се решат кардинални проблеми. Предстои обаче дебат за статута на служебното правителство", каза още Инджов.

Още: "Парад на шкембетата" и "манифестация": Николай Хаджигенов за протеста на полицаите (ВИДЕО)

Основните партии се маргинализират, обясни още политологът. "Това важи и за ГЕРБ - те загубиха 130 хил. души на последните избори. ПП-ДБ загубиха 300 хил. гласа. Но не очаквам ПП-ДБ да се разделят на тези избори. В ДПС има патова ситуация между политико-олигархичните лагери на Пеевски и Доган. При наличието на двама съпредседатели, не е ясно в какъв вид ДПС ще се яви на изборите, но със сигурност резултатът му ще е по-слаб", обясни политологът.

Според анализа му партийната система е в тотална криза. "В средносрочен план значението на партиите ще намалее. Ако се появят един-двама нови играчи, те ще оберат лаврите. Това може да се случи на следващите предсрочни избори. Не трябва да изключваме такива в рамките на една година след 20 октомври", обясни Инджов.

Още: "Натиск върху полицаи и върху служебния премиер": "Продължаваме промяната" видя два проблема в МВР-протеста

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес