Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Това трябва да го каже МВР. МВР нищо не прави": Кучетата си лаят, купуването на гласове върви

21 октомври 2024, 08:31 часа • 2321 прочитания

"Ние като граждани не вярваме на това, което ни казват институции". Това заключи Полина Паунова, журналист, работещ в "Капитал", по темата "купуване на гласове".

"Очевидно е, че купуване на гласове има. Очевидно е, че ние не вярваме на тези институции, които трябва да ги разследват - те казват: "Дайте ни още информация", уточни Паунова. И напомни какво се случи, когато кандидатът за депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев прати сигнал със списък (от BG Elves): МВР с ясна индикация, че не пипа "топ 200" търговци на вот: Ивайло Мирчев разкрива

"Толкова за купуване на гласове не се е говорело. За съжаление това, че правите списъци, не решава проблемите". Това каза лицето на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Според него, най-много да се разбъркат картите при купувачите на най-ниско ниво, но не и нагоре по веригата. "Не се сещам за някакъв случай, който да е засегнат източникът", добави той пред bTV.

Още: "Обидно е": МВР-министърът за исканията за оставка заради бездействията по списъците с купувачи на гласове

Безлов коментира, че затова за купувачи на гласове, макар и на ниско ниво, се говори с прякори - Памперса, Кучкаря, Ходжата, Пръча и т.н., за да не може те да те осъдят, макар да правиш разкрития. За Кучкаря и Ходжата Паунова изрично заяви, че са в листи на ДПС Ново начало - формацията на Делян Пеевски. "Като напишете в Гугъл името на Халил Летифов и сочени за купувачи на гласове от Гурково, единият от които кмет (оневинен), и излизат резултати. Трябва да се поговори с малко източници и да се чукне в Гугъл", заяви Паунова и напомни, че сезиране може да има на база журналистически материали. Журналистът Илхан Андай, собственик на сайта "rodopi24" си спомни за случай, при който преди години сочен за търговец на гласове осъдил държавата за 20 000 лева.

Списъци с купувачи на гласове почнаха да излизат в страницата във Facebook на платформата BG Elves (Българските елфи). Платформата стана известна с припомнянето и допълнителните данни за аферата "Южен поток" - "Турски поток": "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО). През почивните дни (19-20 октомври) "елфите" публикуваха истории за изборно влияние от Стара Загора (ТУК и ТУК) - едно от лицата им Петко Петков, който живее в Киев, е от Стара Загора.

В крайна сметка, заключението на Безлов дори за полицаите е, че ако сте "нормален човек", намалявате активността на работа в разследванията за купуване на гласове - защото работите в пробита институция и чакате да видите кой ще дойде на власт след изборите. Така той коментира отстраняването на полицай Георги Гагов от РУ Велинград, разкрито от "Боец" - на база SMS на Гагов, в който той посочва по прякор човек, който купува гласове за Пеевски, но без да прилага допълнителни данни и доказателства извън твърдението си: Има ли МВР кураж да хване не само купувачите на гласове, а и поръчителите. По думите на Безлов, между 2% до 5% от производствата за купуване на гласове свършват с присъди, най-често условни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес