Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тагарев за дрона край Тюленово: Не мога да кажа за цигара и потник, действано е по протокол (ВИДЕО)

18 септември 2023, 17:56 часа • 4678 прочитания

С цигара и потник не мога да ви кажа. Това, което ми е докладвано, че са действали съгласно протоколите и с вземането на всички мерки за безопасност. Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев пред медиите в парламента по повод открития дрон край Тюленово

Той дойде за извънредно заседание на комисията по отбрана, където депутатите поискаха да го изслуат по темата. Те също попитаха министъра за мъжа по потник, като Тагарев уточни, че журналистите са му показали снимката преди заседанието. ОЩЕ: Първия оглед на дрона с бомба: По потник и с цигара в уста (ВИДЕО)

Според него обаче няма значение дали мъжът е по потник или с униформа, ако са спазени всички мерки.  "То сега може би не е чак толкова горещо. Не е много желателно, но не мога да коментирам", добави Тагарев пред депутатите. Той обаче бе категоричен, че е по-важно е, че всичко е минало без поражения, отколкото да има хора с парадна униформа.

Времето за реакция

"Трябва да имате предвид, че в извънработно време поддържаме готовност за реакция в рамките на 4 часа. Когато това стане през нощта, няма как да се тръгне веднага някъде. Тръгва се на развиделяване. Отива се на място, идентифицира се боеприпасът, взимат всички мерки и го унищожават. В 11.00 ч. този боеприпас вече е унищожен и няма вече никакво основание за притеснение", добави още министърът пред медиите.  Пред депутатите той подчерта, че никога не би пуснал екипа да слизат долу в морето по тъмно и да се справят с невзривен боеприпас.

Откъде е дошъл дронът?

Не е ясно все още откъде точно е дошъл дронът. "Не сме разбрали откъде е дошъл. Очевидно той е паднал във водата и течението го е извлякло към брега. Може това да се е случило преди часове, може преди дни. Оценката на пръв поглед е, че може би до две седмици да са минали, откакто той е паднал", каза Тагарев. ОЩЕ: Депутатите изслушват извънредно Тагарев за дрона край Тюленово

Колко са невзривените боерприпаси от началото на 2023 г.?

„За първите седем месеца на тази година екипи са викани 34 пъти и са унищожени 127 боерприпаса от различен характер“, каза министърът. Тагарев уточни, че всяка седмица се случва извеждане на мобилни екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси в цялата страна, като обясни, че не става въпрос за дронове, нито само за Черно море. ОЩЕ: Борисов с нови критики към министъра на отбраната (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес