Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съюзът на съдиите: НС да изслуша Сарафов и Цацаров за "Нотариуса"

24 юни 2024, 15:11 часа

"Очакваме Народното събрание да доведе до край започната проверка на фактите за нерегламентирано влияние върху дейността на съда и прокуратурата.

Реклама

Наложително е да се поканят за изслушване и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, и настоящият изпълняващ длъжността Борислав Сарафов, както и предполагаемите участници в група на Божанов – адвокат Велимир Атанасов, адвокат Калин Чанков, адвокат Емил Писков, а по преценка - и други замесени лица".

Това се посочва в писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до новото Народно събрание, в което се настоява депутатите да продължат работа по случая "Нотариуса".

Още: Според съда главният прокурор не дължи отговори за влиянието на Нотариуса в системата

"Обръщайки се към Вас, напомняме, че няма данни разкритите в началото на тази година мрежи за влияние във висшите органи на съдебната власт, за чието разследване в предходното Народно събрание беше създадена специална анкетна комисия, да са неутрализирани и дейността им да е прекратена. Почти нищо не е направено и за защита на правата на гражданите, които тяхната дейност е увредила", се посочва в писмото.

Организацията настоява отново да бъде създадена временна комисия, която да продължи работата на тази от 49-ото НС. Тя беше създадена след разстрела на Мартин Божанов - Нотариуса, действа около 3 месеца, проведе 8 заседания, но нейната работа остана незавършена. 

Още: Никола Минчев призна, че комисията "Нотариуса" в НС не е разплела нито един възел

"Настояваме за честно, открито и отговорно отношение на Народното събрание към проблемите на съдебната власт", пишат още съдиите.

Според тях комисията трябва да приобщи многобройните документи, изисквани от Прокуратурата, МВР, ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията от предишната комисия. И е "

Те очакват парламентът да доведе до край започната проверка и това да постави начало на оздравителен процес в съдебната власт, водещ до правосъдие, което е честно, ефективно и равно за българските граждани.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес