Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След срещата с ДПС: ГЕРБ заговори за 4-годишно управление и борба с корупцията

17 юни 2024, 16:00 часа

Представители на ГЕРБ-СДС заговориха за 4-годишно управление и "правителство на споделената отговорност", след като проведоха разговори за съставяне на кабинет с ДПС на 17 юни.

Реклама

"България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене. Вече няколко поред избора избирателите казват едно и също – те не искат повече политика на конфронтация, не дават своето доверие на една партия, така че да управлява еднолично, ясно казват, че трябва да има политика на съгласие", заяви на брифинг Деница Сачева - бивш социален министър от ГЕРБ и член на преговорния екип на партията на Бойко Борисов.

"Разговорите, които проведохме, показаха, че имаме сходства с ДПС по отношение на основните приоритети пред страната ни, свързани с Шенген, с членството ни в еврозоната, с икономически растеж, основан на инвестиции, с ясни политики по отношение на пазара на труда и връзката му с образованието, с модернизация, отбрана, политики в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията", заяви още Сачева.

Снимка: БГНЕС

Още: БСП отказа поканата за разговори на ГЕРБ

Тя обяви, че е "ясна посоката, ясен е пътят, ясен е нашият геополитически избор", имайки предвид, че българите са гласували за евроатлантически кабинет. "Хората очакват от нас резултати по темите от техния дневен ред – пазар на труда, образование, здравеопазване, социални неравенства. Не може да пилеем повече времето на българските граждани", каза Деница Сачева.

Обща позиция за икономиката и финансите

Теменужка Петкова от преговорния екип на ГЕРБ добави, че с ДПС днес са поставили основен акцент върху областта на публичните финанси и икономиката.

Снимка: БГНЕС

"Там имаме изключително много сходства. Безспорен приоритет е членството на България в еврозоната. Уточнихме, че ще работим за това България да има устойчиви публични финанси, да привлича и развива чуждестранни инвестиции – трябват определени законодателни промени, които да премахнат пречките пред чуждестранните инвеститори. В бюджет 2024 капиталовата програма, която направихме заедно, е добра крачка напред. И в бъдеще ще работим в тази посока", допълни тя и спомена желанието за 4-годишно управление.

Още: "Лидер с лидер се среща": "Величие" отказа среща с "дамите на Борисов"

Мерки срещу корупцията: Какво казват ГЕРБ и ДПС?

Рая Назарян заяви, че двете сили имали "еднакво виждане за антикорупционната реформа".

"Веднага след сформирането на 50-ото Народно събрание и на комисиите в него първата задача е да бъдат внесени, разгледани и приети правилата за членове на Комисията за противодействие на корупцията, за да може тази сложна, дълга процедура да започне", каза тя.

Бившият премиер Николай Денков на няколко пъти обвиняваше ГЕРБ, че нарочно бавели процедурата: Денков: ГЕРБ бавят ключови правила за Антикорупционната комисия, ЕК пита какво става.

Снимка: БГНЕС

Назарян посочи, че след това трябвало да се внесе изцяло нов Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, "тъй като комисията остана нереформирана след разделянето на антикорупционния орган". "Имаме готовност с този законопроект, може да стане бързо", обеща тя.

Още: И "Възраждане" отряза ГЕРБ, ще подкрепят кабинет само с техен мандат

"На единна позиция" са ГЕРБ и ДПС относно гражданския и наказателния процес – искат мерки за ускоряването на тези процеси, "за да има справедливи решения".

От ГЕРБ обещаха и изцяло нов Наказателен кодекс – този е приет през 1968 г. и са направени вече много промени, ще трябва "да се ревизира и изчисти", каза Назарян. Това е "дълъг процес, отнема много време и много работа", затова е нужен 4-годишен мандат на управление, заяви още тя.

Още: ПП-ДБ отказа на ГЕРБ, няма да участва в преговори за правителство

Припомняме, че по време на кампанията за изборите различни западни медии писаха за "мафия" и "корупция" в България, споменавайки имената на Бойко Борисов и санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски: Politicо: Мафията тласка българската демокрация в пропастта.

Още: Der Standard: Кабинет на Борисов е врата за Кремъл към Европа

Какво иска Бойко Борисов?

Припомняме, че след като ГЕРБ зае първо място на изборите за парламент на 9 юни, лидерът Бойко Борисов обяви, че няма да се кандидатира за премиер. Постави условие обаче министър-председателят, министърът на външните работи и този на отбраната да са от партията му. Поиска доминация на ГЕРБ в кабинета, който, по думите му, трябва да е експертен.

Днес Сачева посочи, че председателят на Народното събрание и премиерът "ще бъдат от ГЕРБ". Тя каза, че ще има правителство на "споделената отговорност" - "това е единствената възможна формула", по думите ѝ.

Още: "Не е време за биене в гърдите": Борисов иска експертен кабинет с доминация на ГЕРБ (СНИМКИ и ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и "Величие" отказаха поканата на ГЕРБ за разговори за съставяне на кабинет. ДПС се явиха, а от "Има такъв народ" все още пазят мълчание.

Президентът Румен Радев обяви, че ще свика първо заседание на 50-ия парламент от 9 ч. на 19 юни, сряда.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес