Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След политическа намеса: ДСБ дава шефа на "Военно разузнаване" на прокуратурата заради злоупотреба с власт

29 юни 2024, 17:47 часа

Военната прокуратура да разследва началника на Служба "Военно разузнаване" бриг. ген. Венелин Венев за злоупотреба с власт.

Реклама

Това поиска днес в своя позиция партия "Демократи за силна България" (ДСБ).

"Обръщаме се към Вас във връзка с изпратена позиция на Служба "Военно разузнаване" до медиите за подаден от нея сигнал до прокуратурата, ДАНС и ГДБОП срещу народния представител Стоян Михалев относно направени от него изказвания в БНТ", пише в писмото на ДСБ, което е адресирано до Венев и "неговите политически кукловоди".

Още: Война срещу кадрите на ПП-ДБ: Лена Бориславова уличи "агент Петър" (ВИДЕО)

"Това е втори случай, в рамките на седмица, в който Служба "Военно разузнаване" се употребява агресивно политически срещу народни представители от ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България". Очевидно след прокуратурата, МВР и ДАНС, СВР се превръща в новата бухалка на скритата държава", пишат от партията на ген. Атанас Атанасов.

"С настоящото изявление публично сезираме Военна прокуратура на Република България да образува разследване срещу бригаден генерал Венев за извършено длъжностно военно престъпление по чл. 387 от НК, състоящо се в злоупотреба с власт. Припомняме на бригаден генерал Венелин Венев и неговите политически кукловоди, също така, че съгласно чл. 69 от Конституцията на Република България - "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание", казват още от ДСБ.

Снимка: БГНЕС

По-рано днес от Служба "Военно разузнаване" (СВР) сезираха прокуратурата, ДАНС и ГДБОП заради изказване на депутата Михалев, в което той определи директора й ген. Венев за "абсолютен провал" и го обвини, че се занимава с политически репресии, а също и, че работи с партия "Възраждане". От службата настояват, че той трябва да разкаже за това пред компетентните органи и ако има достатъчно доказателства, тогава да се вземат мерки.

Още: "Дърти дансаджии": Скандал за "вербовки" с Атанас Атанасов разтърси парламента

Припомняме, че през седмицата в пленарна зала ПП-ДБ отново влязоха в спор с шефа на военните разузнавачи ген. Венев, след като по време на изслушване бригадния генерал разказа как двама негови разузнавачи са му докладвали, че лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов се е опитал да ги вербува през юли 2023 г. Разговорът с тях обаче е водил съветникът на експремиера Николай Денков - Веселин Марков. През април т.г. Атанасов разказа своя версия, в която Веселин Марков опитвал да уреди тежкия развод на свой роднина, чиято жена живеела на семейни начала с ген. Венев.

А тази седмица генералът изнесе и СМС, който е бил изпратен от Венев до поне петима души, в който пише, че рапортите от двамата офицери, докладвали за опит за вербуване, умишлено не са засекретени и, че ако Атанасов продължава с опитите си за реформиране на службата, те ще бъдат изпратени до медиите.

От своя страна ПП-ДБ поискаха оставките и на шефа на ДАНС, и на "Военното разузнаване" (ВИДЕО).

Още: Божидар Божанов: Службите се ползват за цели, различни от националната сигурност

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес