Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След парламентарната група: И сайтът на ДПС се разцепи на две (СНИМКИ)

11 юли 2024, 16:54 часа • 2396 прочитания

В деня, в който парламентарната група на ДПС намаля значително като численост, тъй като изключи приближените до почетния председател Ахмед Доган, разцеплението на партията продължи и в онлайн пространството.

Още: “Или Пеевски вън от ДПС, или ДПС вън от Европейската партия АЛДЕ”: Възможно ли е?

"Командваната" от Делян Пеевски част от ДПС вече е с нов сайт - алтернативен на официалния. Пускането на новия dpsbg.eu идва, след като сутринта на 11 юли в официалния сайт dps.bg беше заличено всичко, свързано със съпредседателя Пеевски - ликът му и изявленията му след 25 юни 2024 г.

Също така в раздела за председател липсваше всякаква информация - страницата не съществува и към момента. Това всъщност не е новост, а е от няколко дни насам. В официалния сайт на челно място е призивът на Доган за оставката на Пеевски и най-близките му хора в партията. Така се разбра, че dps.bg ще е платформа на Ахмед Доган и обкръжението му.

Още: Превратът приключи? Сайтът на ДПС с нова визия - всички новини за Пеевски са махнати (СНИМКИ)

Нов сайт - грее ликът на Пеевски

В новия сайт е включена информация за последните медийни изяви на Пеевски. Всички основни новини, които излизат на началната страница, са свързани с него, а също и с приближените му Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Халил Летифов и др.

Тук все пак има място за Доган - в раздел със слова на почетния председател, но последното от тях е от 3 януари 2024 г. Липсва писмото му от вчера, в което се искат оставки.

Още: Етническите българи и фасадата в ДПС: Накъде поема партията? (ВИДЕО)

Какво става в ДПС?

Припомняме, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и тази на обкръжението му в партията. Доган дори видя опит за преврат и призова депесарите "да се освободят от страха". По-късно Пеевски заяви, че няма да подава оставка, като каза, че никой не може да спре "Новото начало в ДПС".

Още: "Всички сме заплашвани": Чакъров смята, че депутатите, подкрепящи Доган, са изключени нелегитимно (ВИДЕО)

Размяната на писма между двамата беше кулминацията на напрежението в ДПС. То възникна след гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 15 депутати от движението гласуваха "против" правителството на Росен Желязков, а 30 бяха "за". Оказа се, че Доган е поискал групата да не подкрепя кабинета, на което един от председателите на партията Делян Пеевски се опълчи.

През уикенда Доган проведе среща в Росенец с 14-те депутати от ДПС, гласували "против" кабинета "Желязков" - 14, защото имаше и един, гласувал "въздържал се". Там присъстваха и тримата депутати, изключени от групата на ДПС в 50-ото Народно събрание - Айсел Руфад, Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов.

Още: "Самоизключиха се": Пеевски отрече да е във война с Доган (ВИДЕО)

В началото на тази седмица се появи информация, разпространена от "Капитал", че Пеевски - чрез своя заместник Станислав Анастасов - е изпратил писмо до посланиците в ЕС, в което обвинява почетния председател в действия в полза на Русия и в близки отношения с руския посланик в България Елеонора Митрофанова. По-късно Анастасов опроверга тези твърдения, като каза, че не е изпращал такова писмо, а някой го е направил от негово име.

Междувременно Пеевски изпрати писмо на Доган, че няма конфликт с него - дори каза, че винаги е бил до почетния председател и това не се е променило.

Още: ДПС на Пеевски вече е с едва 26 депутати, още един напусна групата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес