Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След намесата на Борисов: ГЕРБ спази "джентълменското споразумение" и даде правна комисия на ПП-ДБ

17 май 2023, 09:58 часа • 7018 прочитания

49-ото Народно събрание има своя първи избран председател на комисия, това е 30-годишният Стою Стоев от "Продължаваме промяната – Демократична България", който оглави правната комисия. Изборът е резултат на т.нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ от първите дни на парламента.

Тогава двете формации се бяха разбрали за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков от партията на Бойко Борисов. Той трябва да бъде заменен на ротационен принцип три месеца по-късно от депутат от десницата. Като допълнителна компенсация за компромиса ПП-ДБ трябваше да получи председателското място на парламентарната комисия по правни въпроси.

Миналата седмица обаче стана ясно, че ГЕРБ не смята да даде председателското място в комисията, ако няма редовно правителство. Тогава Николай Денков - кандидат-премиерът на ПП-ДБ, повдигна въпроса за правната комисия от парламентарната трибуна и поиска изборът на неин председател да влезе в дневния ред на пленарната зала за днес. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова отговори "изведени извън скоби една или друга комисия, единствено може да се случи, ако между двете партии бъде постигната договорка за общо управление. По-късно през деня обаче се намеси Бойко Борисов, който обеща, че първоначалното споразумение ще бъде спазено и Стою Стоев ще бъде избран за председател на комисията. Още: Кой е соченият за пръв председател на правната комисия в 49-тия парламент?

Това се случи днес със 123 гласа "за" от депутати на ГЕРБ и ПП-ДБ. "Против" гласуваха групите на ДПС, БСП и "Има такъв народ".

Стоев беше депутат в предходните две Народни събрания. Завършил е право в "Нов български университет" през 2017 г.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес