Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След блокадата на трибуната: 50-ият парламент приключи работа заради липса на кворум

26 септември 2024, 23:15 часа • 1773 прочитания

С тотален цирк приключи животът на 50-тия парламент. Заседанието му беше прекратено заради липса на кворум, след като към 21:00 часа се оказа, че такъв уж има.

След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума. При нея се регистрираха деветима народни представители, след което Кирова обяви, че закрива заседанието и удари парламентарния звънец. През цялото време микрофонът на трибуната не работеше. 

Още: Шоу като за последно: Депутатите от ИТН и „Възраждане“ блокираха трибуната (ВИДЕО)

Краят на заседанието беше посрещнат с аплодисменти от народните представители, които все още бяха блокирали парламентарната трибуна, и от миньорите, които следяха пленарното заседание.  

След края на заседанието осветлението в пленарната зала беше изгасено. Вътре останаха депутати, които светят с фенерчета от телефоните си и пеят националния химн на Република България, предаде БТА. 

От националистическата прорурска партия "Възраждане" изпратиха специално прессъобщение до всички медии, в което обясняват как по спешност били внесени две точки, в Комисията по енергетика, и оттам - в пленарна зала (с ангажименти за затваряне на комплекса "Марица Изток" според "Възраждане"). Става въпрос за въглищната енергетика (комплекса "Марица Изток"), обясни Искра Михайлова, народен представител от партията на Костадин Костадинов. Според нея: Финансовото министерство е внесло доклад за отмяна на трите последните решения на парламента за "Марица Изток", включително от Плана за възстановяване (ПВУ) да се извадят ангажиментите за намаляване на производство на ток "и да спасим ЕСО и "Булгартрансгаз" от изваждане от забранителните списъци за приватизация". Второто решение - да няма как да се продават имоти на мините от служебно правителство без разрешение от парламента. Третото решение беше за 250 млн. лева помощ годишно за "Марица Изток". Внесе се отново и пътната карта за климатична неутралност (всъщност това е основната точка за гледане), с промени, които ще доведат до затваряне на комплекса "Марица Изток", каза Михайлова. Опитахме да спрем по всякакъв начин, но правилникът на парламента "многократно" беше нарушен от Рая Назарян и групите на ГЕРБ и ДПС, увери Михайлова.

От полунощ започва официално предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот. Изборите са на 27 октомври. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес