Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал със съдиите в ЕСПЧ, има и българско участие

06 март 2020, 07:14 часа • 4151 прочитания

Политически скандал се развихри и в България заради двама български съдии в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) – Йонко Грозев и Здравка Калайджиева. Причината – доклад за отношенията на всички съдии от ЕСПЧ с неправителствени организации, с акцент върху "Отворено общество" на Джордж Сорос. Автори на доклада са Грегор Пупинк и Делфин Лоазо от разположения в Страсбург Европейски център за право и правосъдие.

В доклада се посочва, че 11 от 12 съдии на ЕСПЧ имат силни връзки с "Отворено общество" и са заседавали по дела, по които организацията на Сорос е била страна. А по отношение на т.нар. хелзинкски комитет, Грозев е заседавал по 6 такива дела, а Калайджиева - по 12.

Според доклада, само в 12 от 313 случая отводът е бил мотивиран с наличие на връзка между съдията и НПО, свързана с делото. В 9 от тези случаи отводът е на Грозев, а в един - на Калайджиева. Според доклада обаче има и дела, по които Грозев не се е оттеглял въпреки участието на свързана с него НПО в ролята на ищец или трета страна. От бележка под линия се разбира, че става дума за три случая.

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) обаче, този център е поделение на фондацията Американски център за право и правосъдие (American Center for Law & Justice). БХК казва следното: "American Center for Law & Justice е известна с подкрепата и подпомагането на сериозни нарушения на правата на човека в държави като Руската федерация и Уганда. Тази организация, учредена от известния американски телевангелист и криптоантисемит Пат Робъртсън, е известна още с многомилионния си бюджет и сериозна финансова непрозрачност. Организацията е част от международната конспиративна па¬ле¬о¬кон¬сер-ва¬тив¬на лобистка мрежа "Адженда Юръп", борила се срещу Истанбулската конвенция в Бъл¬гария, и сама тя участва като трета страна по редица дела пред ЕСПЧ, където търси да упражни влиянието си върху практиката на Съда, като се противопоставя на защитата на сексуалните и репродуктивни права на жените и всякакви основни човешки права на нехетеросексуалните хора".

Пред в. "24 часа", съдия Йонко Грозев коментира, че не е никаква тайна, че той е един от основателите на БХК. И добавя, че това го има в автобиографията му, която е представена на ПАСЕ преди избора. Здравка Калайджиева пък е била член на БХК.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обаче изказа по-различна позиция – дотам стигнахме френските колеги да ни казват какво е положението у нас. Правосъдният министър обаче припомни, че при номинирането на Грозев не той, а Христо Иванов е бил правосъден министър.

Още: "Адвокат Здравка Калайджиева: Гешев да ми се извини публично"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес