Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ситуацията остава тежка. Работим на три фронта: Калин Стоянов за борбата с огнената стихия

19 юли 2024, 09:07 часа • 925 прочитания

Ситуацията остава тежка. Работим на три фронта в село Крайново, които са доста широко разпространени. Единият тръгва към българо-турската граница. Има засегнати къщи. Няма пострадали и жертви, което за нас е най-важното. Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг в село Мамарчево относно борбата с пожарите, обхванали страната. 

Той обясни, че високите температури и силния вятър, който сменя посоката си, влошават ситуацията. "Молим се да няма силен вятър. На всеки 20 мин. се получават сигнали за пожари на територията на цялата страна", каза той.

ОЩЕ: Пламъците при Априлци са спрени, пожарът е локализиран

Силовият министър обясни, че днес ще се работи с два хеликоптера на отбраната и двата на Чехия. "Френските ни колети също заявиха готовност да помогнат с техника", заяви Стоянов.

Той поясни, че няма опасност огънят да стигне до газовата станция. "Тя е обезопасена. Има пожарни коли так, както и жандармерия", каза министърът. 

Попитан има ли нужда от допълнителна помощ, Калин Стоянов каза, че нямат. "Имаме тежка техника, има хора, от Столична община също изпратиха помощ".

ОЩЕ: Продължава борбата с огнената стихия в страната

Относно липсата на техника, Стоянов каза, че 70% от нея е закупена през последните години.

"Няма да коментирам оставката ми. Ако ги доведем тук, ще избягат с 200. И ще трябва да ги търсим тях', каза той.

Министърът на вътрешните работи призова да не се всява паника. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес