Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Сиела Норма“: Не можем да преценим дали хартията за изборните машини е подходяща

24 септември 2024, 10:03 часа • 429 прочитания

Не можем да преценим дали хартията за машините за гласуване е подходяща, защото я докосваме за пръв път в деня, когато ги инсталираме. Това каза по БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на “Сиела Норма“. Поводът - преди дни той алармира, че на последните избори - през юни т.г., хартията не е съответствала на принтерите. Служебният министър на иновациите - Росен Карадимов обаче контрира, че това са спекулации, а хартията е съобразена със стандартите.

"На нас не ни се предоставя достъп до хартията по никакъв начин. Докосваме я за първи път, когато инсталираме машините в секциите. Не може да направим някаква преценка, оценка или анализ.

По-лоша ли е хартията от предишната

Още: Хартията за машините за гласуване: Вече 50 пъти по-голям проблем според "Сиела Норма"

Когато ние доставяхме хартията - последно през октоври 2022 г, в цялата страна от 11 хиляди машини, имаше две с някакви проблеми, свързани с принтерите, не непременно с хартията. На последните избори бяха 100. Като процент проблемите растат, което означава, че всеки път хартията е може би по-лоша от предния. Говоря за последните три пъти. Не съм виждал лабораторни изследвания. Никой не ми ги дължи, но може би ги дължат на обществото.

България не е голям производител на хартия. Трудно може да се каже, че има развита лабораторна мрежа у нас. Най-добре би било това да се отнесе в някоя от световните лаборатории, например в Тайван, където са произведени принтерите.

В закона пише, че хартията, която се използва, е осигурена от БНБ. Приемаме, че това е някаква мярка за сигурност, въпреки че има много по-надеждни. Да кажем, че харесваме технологиите от 19 - ти и 20- век и държим на тях", каза Тодоров и допълни: "Машините са същите, принтерите са същите и софтуерът е същият. Ние не може да имаме някакви нови претенции. Претенциите ни са просто да бъде една нормална хартия".

Според него този път Централната избирателна комисия (ЦИК) е стартирала навреме процедурата и всичко се случва в срок.

Още: Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Проблемът с остарялата памет на флашките

"Тези флаш памети не са много надежден носител на информация от гледна точка на архивирането й. Те могат да се ползват за някакъв период, но не за 10 или 20 години. За някои от тях минаха повече от 5 години. Според нас е задължително да бъдат подменяни. Не са много скъпи. Дори малка промяна в данните е повод за спиране на машината. Машините правят тест всеки път и ако установат дори минимално несъотвествие, отказват да работят.

Ако започнат да дефектират тези флаш памети, това е един потенциален и сериозен проблем. Може да се случи в изборния ден. На нас ни е забранено да сменяме каквито и да е компоненти, въпреки че имаме технология да сменим всички компоненти, включително и цялата машина. В момента, в който се появи такъв проблем, прекратяваме машинното гласуване в съответната секция", каза Тодоров.

Договорената цена с ЦИК

Още: "Независимо, че животът се развива, много българи предпочитат хартиените бюлетини"

"Най-добре е да сравняваме цените с аналогични услуги, които сме извършвали преди. Последните аналогични избори – парламентарни, бяха през април 2023 г., когато постигнахме някаква разумна цена. Сегашната цена е с около 100 хиляди лева по-ниска. Нашите договори са с все по-ниска цена и на фона на натрупващата се инфлация. Да кажем, че тези сто хиляди няма да се фатални и ще може да си свършим работата по на-добрия възможен начин. Малко е спекулативно, че сме искали повече пари. Искали сме повече спрямо една цена, която е индикативна, т.е. тя е някаква база за преговори. Крайният резултат от гледна точка на ЦИК е, че са успели след около 4% инфлация да направят още един процент и нещо намаление. Това ще е за сметка на фирмата и на никой няма да бъде намален хонорара".

Ползваме около десет хиляди машини, а има 12 800. Има логика да има машини във всички секции, обясни още той.

Как и хартиеният вот да стане сигурен

Могат да се доставят сканиращи машини, които доставят по същата технология обобщени резултати и за гласувалите на хартия, посочи още той.

Още: Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

"Ако говорим за нови доставки на машини, може би да се мисли в тази посока. Има немалко фирми в света, които правят такива машини. Да се гарантра и сигурността на хартиения вот така, както е сигурен машинния".

Няма никакъв проблем от гледна точка на операционни системи и софтуер, управляващ периферията, отбеляза Тодоров.

"Процесът на удостоверяване на софтуера на машините е нещо, върху което да се фокусираме. Работим по въпроса за удостоверяването на машините".

Очаквам договорът с ЦИК да се сключи до края на седмицата, съобщи той.

Още: ЦИК така и не решава един от проблемите с машинното гласуване

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес