Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ще направим всичко по силите си": "Възраждане" не можаха да направят нищо срещу конституционните промени

16 декември 2023, 14:25 часа
Реклама

Конституционната комисия започна своето заседание с поредния опит за бойкот от страна на „Възраждане“. Комисията разглежда промените в основния закон на второ четене.

Опитаха, ама не стана

В началото на заседанието депутатът от партията на Костадинов – Златан Златанов заяви, че отказва да се регистрира. „Ще направим всичко по силите си да няма конституционни промени“, каза той. ОЩЕ: Опозицията успя да провали днешното заседание на парламента (ВИДЕО)

Защо не им се получи?

„Беше извършена проверка на кворума, кворум има. Благодаря ви, пристъпваме към дневния ред“, отсече председателят на комисията Радомир Чолаков. ОЩЕ: Славов: Мотивите ни за конституционните промени са легитимни

Причината е, че на ниво комисия депутатите не могат да правят същите игри с кворума, които често се случват в пленарна зала, а именно да присъстват в залата и да не се регистрират, за да падне кворума. 

Именно това обясни Никола Минчев от ПП-ДБ, който посочи, че видимо кворум има, защото в комисия няма компютъризирана система, каквато има в пленарна зала и не могат на практика да откажат да се регистрират, тъй като са вътре в залата, където заседава комисията.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева се възмути, че поведението на „Възраждане“ е несериозно. ОЩЕ: Чолаков: Само съдебната реформа в Конституцията е условие за съществуането на кабинета (ВИДЕО)

"Възраждане" искаха БСП да ги последва

Депутатът от „Възраждане“ призова представителят на БСП също да не се регистрира. Депутатът на социалистите Мая Димитрова обаче не реагира по никакъв начин и остана в залата. 

"Апелираме отново онези народни представители, които са против промените в Конституцията, да не се регистрират", каза Златанов и по-нататък в заседанието. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес