Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Шаламанов: С какво не е съгласен Радев, за да не иска да представи позицията ни за Украйна?

28 юни 2024, 19:53 часа • 2823 прочитания

Вчера президентът Румен Радев отказа да представи българската позиция за войната в Украйна на срещата на НАТО през юли. А позицията е изработена от кабинета, но не е публикувана.

Реклама

„Румен Радев е поканен и има право да откаже. В нашата практика е имало случай, в които премиер води делегацията, няма да е прецедент“, коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов отказа на държавния глава пред bTV.

Още: Шаламанов: Никой не иска и сантиметър от Русия, а тя да прекрати агресията си в Украйна

По думите му президентът е трябвало да каже с какво точно не е съгласен. „Влизаме в хипотеза, в която Радев отказва да изпълнява конституционните си задължения и да защитава позицията на страната“, обясни той.

Шаламанов смята, че не може да няма явна позиция. „Има явни решения, като например това за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия, което е в интерес на България, както и за командването на координацията на военната помощ за Украйна“, коментира още доц. Шаламанов.

Още: Шаламанов: Смените на Путин не са добри за Украйна, защото са правилни решения

Според него може да има опасения у хората, след като не е явна позицията на Главчев. „Може би е добре премиерът да публикува тази позиция, за да не се пораждат страхове и опасени у хората, защото и след отказа на Радев това е абсолютно в състояние да смути част от обществеността. Още повече че днес изтича поредния срок за стратегическия преглед на отбранителната политика и е хубаво да има един публичен документ, свързан със стратегическа комуникация на българските цели, българските намерения в сферата на отбраната и сигурността. Това са позиции, които ние ще защитаваме публично във Вашингтон в интерес на България, в интерес на нашия регион, който е все по-важен“, смята още той.

Още: "Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес