Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: Министерски съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка

12 май 2020, 15:35 часа • 4448 прочитания

Извънредна епидемична обстановка няма да бъде обявявана еднолично от здравния министър, а от Министерския съвет т.е. от правителството.

Това ще се случва по предложение на министъра на здравеопазването и въз основа на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск.

Решението беше взето окончателно от парламента, след одобрени текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето. За разпоредбата гласуваха 89 народни представители, против бяха 39, а осем се въздържаха.

Първоначалното предложение бе това да става решение на здравния министър, но управляващите се отказаха от него след критики.

Отговорността да се носи от Министерски съвет като колективен орган бе и настояването на опозицията в лицето на БСП.

Новите текстове имат за цел да набележат мерките, към които ще се придържа страната ни, за да се опита да ограничи заразата от COVID-19 след края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май и няма да бъде удължаван.

На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказаните контактни на тях лица.

Какво още предвижда още законопроектът

Да може да се обявява извънредна епидемична обстановка, да се забранява влизането на чужденци в България, да се ограничава придвижването на хора в страната и да затваря обекти. С промените се описват възможностите за задължителна изолация и болнично лечение. Прецизират се сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки.

От 14 май спрените срокове по делата започват да текат, регламентира още законопроектът.

По предложение на ГЕРБ депутатите одобриха и 8 критерия, част от които трябва да бъдат налице, за да се обяви извънредна епидемична обстановка в страната или на територията на отделен регион.

Критики и дебати

Именно тези критерии предизвикаха сериозни критики в пленарна зала и в правна комисия. Още вчера на комисия от БСП опонираха по ал. 3 от чл. 63, че има критерии на СЗО какво значи епидемична обстановка и то за инфекциозни заболявания и те са много различни, не може да бъдат обобщавани по толкова семпъл начин, както било в закона.

Според професор Георги Михайлов, здравният министър ще може да тълкува и предлага да въвеждаме извънредна епидемична обстановка по превратен начин. По думите му, е абсурдно да има постановки като "с неяснота на симптомите", "различни уязвими рискови групи" – че то всяко заболяване може да има необичайни симптоми, възкликна лекарят.

Споровете продължиха и днес. "Предлага се здравният министър да може да обяви противоепидемични мерки в една или друга област на базата на критерии със симптоми за всички инфекциозни заболявания, обяви Георги Михайлов.

Друг червен депутат Крум Зарков също подкрепи мнението на колегата си. "Това, което следва от вашия текст и което е противоконституционно е, че със заповед министърът на здравеопазването ще може да ограничава определени права на българските граждани", изтъкна той.

Не знам какви са критериите, които ползват някои от колегите за определяне на епидемичния потенциал на определени инфекции, но те във времето са се изменяли, защото предизвикателствата на изменчивостта на вирусите също поставят нови условия, по които ние трябва да се справяме с всяка нововъзникнала инфекция.

Затова и ние след като направихме справка преценихме, че трябва изрично да запишем така вече известното и обществено популяризирано заболяване COVID-19, за да очертаем мерките, които гарантират справянето на България с това ново епидемично разпространение на вирус, който досега не е предизвикал заболяване у човека. Смятам, че няма как да оспорваме съществуването му, предвид на това, че не само в България, но и целия свят се бори с епидемията", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Още от дискусиите прочетете в този материал.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес