Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследване: Милиони от оръжия в Украйна и връзка към бивш зам.-министър, санкциониран за корупция?

26 октомври 2024, 17:20 часа • 6089 прочитания

Бащата на Александър Манолев, санкциониран от САЩ през 2021 г. за корупция и бивш заместник-министър на икономиката на България, печели от румънската компания „Romarm” и украинската Агенция за поръчки в отбраната, съобщи EUreporter.

Агенцията е към украинското министерство на отбраната и няма право да търгува със санкционирани лица, особено от САЩ. В случая обаче формално нарушение няма, тъй като собственик на българската фирма е бащата на Манолев, който не е санкциониран, а и има посредник - румънска фирма.

EUreporter прилага факсимиле на документ, доказващ сделка - въпросният документ беше изпратен и на редакционната поща на Actualno.com. Според EUreporter Манолев е санкциониран по закона "Магнитски". Това обаче не е точно така. През юни 2021 г. името му попадна в черния списък за корупция на САЩ заедно с хазартния бос Васил Божков, депутата от ДПС Делян Пеевски, бившия зам.-ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившия главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов. Но през август Манолев опроверга, че е наказан по "Магнитски". Пред бТВ той заяви, че е получил забрана за влизане в САЩ по друг законов текст - член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г. Името му е било подадено от българската прокуратура като доказателство, че се бори с корупцията.

Още: Русия подготвя и прави нови биологични оръжия? (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

Сега се оказва, че бащата на Манолев явно е фактор в търговията с оръжие.

В края на 2021 г. бащата на Манолев – Димитър Манолев, купува фирмата за търговия с оръжие "Български индустриален инженеринг и мениджмънт" - "БИИМ" АД. В миналото тази фирма беше собственост на известния български оръжеен бизнесмен Петър Манджуков. Че Димитър Манолев е успял да вземе сериозен дял от продукцията на военния завод ВМЗ писаха "24 часа" и "Труд" на 2 декември, 2021 година.

Снимка: БГНЕС

Манолев предлага не директно оръжейна продукция (има документ, за който се твърди, че е индивидуално разрешение за трансфер на продукти, свързани с отрбаната), а търгува с румънската държавна фирма Romarm. Actualno.com изпрати въпроси до румънската компания относно това има ли бизнес връзки с "БИИМ" АД още на 23 октомври - в регистъра за лицензи за износ и внос на продукти свързани с отбраната, който се поддържа от Министерския съвет, името на "БИИМ" не фигурира. Индивидуалното разрешение за трансфер на оръжейна продукция по чл. 31, ал. 2 от Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии (ЗЕКПСОИТДУ) с двойна употреба е със срок на валидност до 2 години и може да бъде продължено еднократно с още 1 година. Регистърът за лицензи за внос и износ на оръжейни продукти в Министерския съвет обаче е по чл. 6, ал. 2 от ЗЕКПСОИТДУ.

Още: Пентагонът: Ракетите ни са твърде скъпи, Украйна да ползва свои дронове за удари дълбоко в Русия (ВИДЕО)

Оръжия за милиони

Съгласно информацията, пратена до няколко медии, на 4 април 2024 г. Romarm и украинската агенция са подписали два договора – №21/4-117-DK-24 и №21/4-118-DK-24 - за доставка на 40 000 броя гранатомети BULSPIKE на обща стойност 104,8 млн. евро, при което "БИИМ" АД предполагаемо получава аванс. За сделката пише и в. "Сега", като определя плащането за "огромно".

Още едно твърдение - след подписването на тези два договора е сключен контракт за още един тип от същия гранатомет – термобаричен, като става въпрос за 20 000 пускови установки на обща стойност 52,4 милиона евро.

По-късно през лятото Romarm и украинската агенция за поръчки в отбраната подписват следващ голям договор за допълнителна доставка на 90 000 еднократни гранатомета BULSPIKE за 238,5 млн. евро. Въпросът е дали от общата сума от над 395 млн. евро по всички договори между Romarm и Украйна има пари и за "БИЙМ" АД - договорите не са публично достъпни.

Ако се приеме, че маржът в доставките за отбрана може да бъде между 10% и 15%, "БИЙМ" може да получи около 40-60 млн. евро от тези оръжейни сделки (стига да е предвидено в договорите), изчислява EUreporter.

Още: Оправдаха бивш зам.-министър от ГЕРБ за скандал с къща за гости

Преди да попадне под санкциите на САЩ Манолев се прочу в аферата къщи за тъщи. Ставаше дума за злоупотреба с европейски средства - 400 000 лева, предоставени за строеж на къщи за гости, но твърденията бяха, че Манолев си е построил собствена вила в Сандански. Прокуратурата го обвини за даване на неверни данни за получаване на европейско финансиране. През септември т.г. Манолев беше оправдан от Върховния касационен съд, като преди това същото стори Благоевградският окръжен съд.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес