Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разцеплението в ДПС е свързано с амбициите на Радев да вземе властта: Говори Росен Плевнелиев

13 юли 2024, 10:44 часа • 5481 прочитания

Президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев свърза вътрешното разделение в ДПС с възможността държавният глава Румен Радев да се появи на политическата сцена като "спасител".

"Голямата картинка на българската политика днес ни казва, че вероятно ще отидем на седми избори за по-малко от 4 години. В такава тежка политическа криза и при такова огромно разочарование на гражданите – защото нямаме цел, визия, посока, мечта – се ражда усещането у повечето български граждани за смяна на политическия модел и за търсене на спасител. Това е вредно, но е напът да се случи. И тук ДПС просто се позиционират. Когато Радев си осигури втори мандат, ДПС дадоха половината от гласовете си на президента Радев, а другата – на кандидата на ГЕРБ г-н Огнян Герджиков. На мен това ми казва, че разделението в ДПС е по линия на бъдещото отношение към амбицията на президента Радев да вземе властта", анализира Плевнелиев пред Нова ТВ.

Още: "Трият ни постовете": Цонев се оплака от група за Доган във "Фейсбук" и каза кой заплашва етнически турци (ВИДЕО)

"Доган е с Радев, Пеевски - не"

Според него почетният председател на ДПС Ахмед Доган "по-скоро е с Радев", докато съпредседателят Делян Пеевски "очевидно се изявява като тежък критик на президента".

Снимка: БГНЕС

"Това вътрешно препозициониране на ДПС вече се случва", каза Плевнелиев. Според него страната се "тика към това Радев да дойде в ролята на спасител", а ДПС винаги са играели във всички политически посоки, залагали са на всеки фронт, се разбра от думите на експрезидента.

Междузвездни войни: След "Нова надежда" е "Империята отвръща на удара"

Кой ще надделее?

"Важни са избирателите на ДПС. Считам, че те, в голямата си част, ще вървят с техния почетен лидер Доган", каза Росен Плевнелиев.

Той вижда "тежка криза на политическата система, изцяло грешен подход, разпад на системни политически партии" - а когато те се разпадат, "идва все по-тежък популизъм".

Още: Депутатите, подкрепящи Доган: Не на всяването на етническото напрежение в България (ВИДЕО)

"Хаосът ражда чудовища": Пеевски с нова партия?

"Винаги съм казвал и сега чувствам, че тезата ми е била вярна – самото избиране на български медиен олигарх, който е под санкции по „Магнитски“ на две държави – САЩ и Обединеното кралство – това беше един необясним, грешен ход на лидерството на ДПС, една системна, важна партия. И днес виждаме резултатите от този избор", коментира той избирането на Пеевски за съпредседател заедно с Джевдет Чакъров.

Плевнелиев реагира остро на избирането на Пеевски за шеф на ДАНС преди повече от десетилетие.

Още: Искра Михайлова: Изгубихме втория мандат и зарадвахме много противници

"Очевидно има вътрешно несъгласие в самата партия за начина, по който е управлявана през последните месеци, за принципите, перспективите на новото ръководство", каза той. Според него в деня, в който трябваше да се гласува или да не се подкрепи правителството на ГЕРБ с първия мандат, е започнало всичко с разделението в ДПС.

"Хаосът ражда чудовища. Въпросът е какво ще се роди в този хаос и каква ще е ролята на ДПС. Очевидно се търси нова роля на ДПС – отвъд идеите на сегашното ръководство на г-н Пеевски", посочи още той в подкрепа на тезата си за залога на движението за смяна на политическата система.

Плевнелиев смята, че няма как да се реализира правителство нито с втория, нито с третия мандат.

Още: Рамадан Аталай със съвет към Цонев: Да прочете "Аз съм българче", ако не го знае (ВИДЕО)

Относно бъдеща партия около Пеевски експрезидентът заяви: "Нагледахме се на толкова много нови политически субекти през последните години. Вече не сме изненадани. Важен е принципът, на който се създават тези партии – с изграждане на структури по места, с ясна ценностна система, с ясни идеи. На нови избори вече не е достатъчно политическите партии да кажат: „Гласувайте“. Трябва да продължите това изречение: „Гласувайте, защото...“. Партия на Пеевски ще е погрешна, неуспешна идея, но това е негово лично решение".

Припомняме, че след поредните трусове в парламентарната група на ДПС в петък депутатите, близки до Доган, вече станаха с един повече от тези, приближени до Пеевски.

Още: Доган обърна резултата в парламента, вече има повече депутати от Пеевски

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес