Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Северна Македония да успокои страстите, правителството им да напусне предизборната риторика

13 септември 2024, 10:25 часа • 2710 прочитания

"Никога не съм отказвал среща на чужд президент в България и винаги сме били отворени за диалог със Северна Македония. България очаква този диалог да спомага не само за културното ни сближаване и да даде тласък на икономическото сътрудничество и туризма, но с този диалог трябва са се решат и отворените проблеми помежду ни на база Договора, приет от всички страни."

Това каза президентът Румен Радев от авиобаза "Граф Игнатиево", където направи демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ. Той удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ. Отличието е за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

Още: "Вероятно Доган и Пеевски ще водят листа в Кърджали": Теодор Славев за ДПС и евентуалната партия на Румен Радев (ВИДЕО)

"Ангажирането на ръководството на РСМ с изграждането на Транспортен коридор 8 ще бъде ясен показател за реалните европейски амбиции на страната за повече свързаност и сигурност в Югоизточна Европа. Преди всичко очаквам изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Гордана Силяновска да се превърне в една последователна политика и на правителството на РСМ", каза президентът по повод първата неофициална визита на новата северномакедонска президентка у нас. Направи впечатление, че тя идва не по покана на Радев или на официална визита, а ще се срещне с него покрай гостуването си на културно мероприятие в България.

Още: Журналист: Северна Македония няма дипломация и отношение към България и ЕС

"Република Северна Македония и кабинетът им все още не са напуснали предизборната риторика. Нека се върнат към реализма и да успокоят страстите. Нашите отношения ще продължават да се градят на база договорите. Очакваме Северна Македония да изпълни всички ангажименти, които е поела", припомни отново държавният глава.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес