Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев се ядоса: Политиците гледат на армията като донор на Украйна

22 февруари 2023, 11:24 часа • 7598 прочитания

Недопустимо е немалка част от политическите партии у нас да гледат на Българската армия не като гарант за сигурността на страната, а като донор на въоръжените сили на Украйна. Това заяви президентът Румен Радев след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

Радев призова политиците, които отправят критики, че България не се е възползвала от възможността да предостави старото си въоръжение на Украйна в замяна на ново по стандартите на НАТО, да отговорят конкретно какво въоръжение би получила Българската армия в замяна, кога бихме получили новите комплекти и колко би струвало доокомплектоването им.

ОЩЕ: Радев: Партиите на войната нека спечелят изборите и да поемат отговорност за оръжието за Украйна

"Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и старото руско въоръжение е несъстоятелна. Прозорецът вече е затворен, но възможното количество, което щяхме да получим, е нищожно на фона на цялата необходимост от превъоръжаване на Българската армия", заяви държавният глава.

"Някои държави получиха 15 танка. Какво са 15 танка на фона на цялостната необходимост от цялостно превъоръжаване. Ние заменяме едни стари оръжейни платформи с други стари оръжейни платформи", допълни Радев. Той призова всички, които настояват, че с тази концепция "сливи за смет" ще се решат проблемите, да отговорят кога и какви комплекти бихме получили в замяна, как ще поддържаме личния състав и кога ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи. "Колко ще ни струва и имаме ли пари сега да го направим. Затова е и моят сблъсък с техните позици, защого аз, като главнокомандващ, съм длъжен да настоявам отбранителният потенциал не да отслабва, а да се съхранява и развива. Истинската модернизация ще започне едва когато с това се заеме едно ново народно събрание и редовно правителство. Но това изисква много усилия и време, а ние вече закъсняхме", каза президентът.

Анализът на въоръжението ни през 2022 г. отново показва недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора и свръхнатоварен личен състав, който с много усилия и всеотдайност продължава да извършва задълженията си и да генерира капацитет. Според Радев неразбирането от страна на политическата класа на нуждата за модернизация на въоръжените ни сили е основният проблем. Той даде пример с това, че 48-ото НС не е разгледало инвестиционното предложение на Министерство на отбраната за модернизацията на Българската армия.

"Истинската модернизация на Българската армия ще започне едва когато с това се заеме едно ново Народно събрание и редовно правителство. Но това изисква много усилия и време, а ние вече закъсняхме", каза президентът.

ОЩЕ: Радев и президентът на Черна гора: Подкрепяме териториалната цялост на Украйна

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес