Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев честити на Силяновска държавния празник Илинден, тя отива при Вучич

02 август 2024, 11:12 часа • 1273 прочитания

Президентът Румен Радев поздрави държавния глава на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и гражданите на югозападната ни съседка по случай държавния празник на страната Илинден – Ден на републиката.

"Славна дата за общата ни история"

"Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през времето, която завинаги ще свързва България и Република Северна Македония и техните граждани. Като наследници на нашите предци, ние имаме отговорността и историческия дълг да следваме и съхраняваме достойните завети от нашето минало в името на общото ни европейско бъдеще", заявява Радев в поздравителния си адрес до Силяновска-Давкова, предадоха от пресцентъра на държавния глава.

Снимка: БГНЕС

Президентът посочва, че 2 август остава славна за общата ни история дата и наред със събитията, свързани с Илинденско-Преображенското въстание, са повод за гордост и преклонение пред смелостта и отдадеността на нашите предци в името на техните стремежи към свобода, равноправие и справедливост. „Високите идеали на въстанието днес стоят в основата на ценностите на обединена Европа“, отбелязва Румен Радев.

Още: Силяновска: Никъде в договора с България не се споменават конституционни промени

Призив за спазване на договора за приятелство

Президентът заявява, че общото ни европейско бъдеще изисква необходимата воля и искрен подход в прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и реализиране на всички поети ангажименти.

„Република България остава решена да работи за изграждането на добросъседски отношения с Република Северна Македония и да оказва необходимата подкрепа за изпълнение на договорените критерии за членство в ЕС“, посочва държавният глава в поздравителния адрес.

Още: Радев: Илинденско-Преображенското въстание се превърна в ярък символ на българския дух

Президентът на РСМ отива в Сърбия при Вучич

Гордана Силяновска-Давкова пристига днес, 2 август, на работно посещение в Сърбия, по време на което ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич и заедно ще посетят манастира "Прохор Пчински", предаде БТА.

В програмата на работното посещение е предвидено след визитата в манастира, в 12:30 ч., да се състои среща на двамата президенти, след което те да направят обръщения към медиите.

Още: Силяновска се загрижи за правата на македонското малцинство в Албания

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес