Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев иска обща листа на ПП-ДБ за евровота

15 април 2024, 15:34 часа •
Реклама

В преговорите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" листите за Европейския парламент няма да станат ясни скоро. Това е една хронична слабост на българската политика, от която не сме избягали. Бих се радвал да ме опровергаят лидерите, но не разчитам. Това заяви в интервю за БНР евродепутатът Радан Кънев от "Демократична България" и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев.

Той каза, че е напълно отдаден на идеята за единна и обща листа на ПП-ДБ и че мястото, на което ще бъде не го интересува особено.

Ттой сподели, че имената няма да станат ясни скоро. "Имам опит в коалиционни отношения и знам", допълни бившият лидер на ДСБ. Според него за водачът на листата на ПП-ДБ за ЕП - Никола Минчев, има съгласие в коалицията и той е "симпатична, обединяваща личност".

Крайната десница в Европейския парламент

Сигурно е, че партиите като крайна десница ще имат по-силно представяне в следващия ЕП, отколкото настоящия. Пропуска се, че са изключително разнородни групи, които често имат вътрешни противоречия. Още: Радан Кънев: Имам тежки резерви към служебния кабинет на Главчев

Той даде пример с евроконсерваторите, които са по-скоро настроени еврокритично, отколкото антиевропейско и показват силна подкрепа към Украйна. Другите пък се опитват да избягат от това, че са прокремълски партии.

"Нашата "Възраждане" беше изолирана, вероятно заради твърдата си политика в защита на Русия", каза Радан Кънев.

"Не мога да гадая, но може да има трета група на крайнодесни, но тя няма да промени генерално ориентацията на ЕП във външната политика, а ще даде едно дясно резервно мнозинство. Досега имаше ляво мнозинство, което предприе рискови стъпки с икономическата политика и вероятно ще бъде заменено от дясно резервно с по-консервативен подход", прогнозира българският евродепутат.

Той е убеден, че в новия ЕП "ще има знак, че европейските гражданите искат по силна политика за сигурност и отбрана и по-силна миграционна политика".

"Основните партии в Европа са единни за по-силна отбранителна политика и по-голяма сигурност. Това е в огромен интерес на България, ние имаме отбранителна промишленост и може да се модернизира в рамките на една единна европейска политика, а и сме гранична държава. Така че не смятам, че има пряко отношение колко силно ще се представят крайнодесните в ЕП", заяви Радан Кънев.

Отношенията с ГЕРБ

Дали ГЕРБ е изиграл партньорите си в управлението на държавата, Кънев коментира:

"Дали някой някого е изиграл, не мога да кажа. Това управление трябваше да се случи и съжалявам, че ротацията не се случи. България проигра шанс, управлението не се случи заради корупцията. Не мисля, че някой от нас си е правил илюзия, че няма да има последици от управлението с ГЕРБ". Още: Радан Кънев: Казвам, че Борисов се страхува от кабинет начело с Мария Габриел

Кънев отказа да назове допуснатите грешки и да прави анализ, "защото не е най-подходящото време преди избори". 

"Трябва да имаме внимателна и подобрена комуникация, но това не означава, че анализиране на грешките е правилният ход", призна той.

Конституцията

Според него променената Конституция е "със сигурност по-добра от предишната". 

"Не е съвършена, очакванията са ми, че след няколко тълкувателни решения на КС ще бъде подобрена. Конституция се прави, за да реши проблемите от последните 30 години. А аз гледам към 2050 година, не към 2024 г. и промените положиха добра основа, която трябва да се надгради", аргументира мнението си евродепутатът. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес