Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа среща България-САЩ за напредъка по договора за "Страйкър"-ите: Какво стана ясно?

26 септември 2024, 11:26 часа • 529 прочитания

Под ръководството на министъра на отбраната Атанас Запрянов се проведе първа координационна среща с участието на всички структури, ангажирани с договора за придобиване на бойни машини „Страйкър“ за нуждите на Сухопътните войски.

Участващите представители от българска и американска страна обърнаха особено внимание на въпросите, свързани с финалното асемблиране на машините. Обсъден беше постигнатият напредък и бяха взети решения, свързани с изпълнението на проекта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Още: Военният министър: Модернизацията на Българската армия е осигурена законодателно

Това е първата от предстоящата поредица срещи между представителите на двете страни. Участниците изразиха задоволство от постигнатото до момента и от формата на срещата, който дава възможност своевременно да бъдат обсъждани въпроси и одобрявани предложения, свързани с реализацията на проекта, добавиха от МО.

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Аделина Николова, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и изпълнителният директор на „Терем-Холдинг“ ЕАД Калин Димитров.

Снимка: Getty Images

Договорът за "Страйкър"-ите

През декември 2023 г. Народното събрание ратифицира договора, с който държавата ще закупи бронетранспортьорите "Страйкър" от САЩ. Решението беше взето на първо и второ четене, като срещу проекта се обявиха от "Възраждане" и БСП.

Става въпрос за 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които ще бъдат от фамилията "Страйкър". Те ще могат да бъдат доставени в срок от 3 години след възлагането на договора за производство. Първите доставки се предвижда да пристигнат през първото тримесечие на 2025 година, а последните - през първото тримесечие на 2028 г.

Придобиването на машините ще струва малко над 2,5 милиарда лева. Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет в разсрочено плащане до 2027 година.

В мотивите на проекта се посочва, че машините се закупуват с цел изграждането на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада за нуждите на Сухопътните войски на Българската армия.

През август 2024 г. депутатите ратифицираха в две последователни четения международния договор за придобиване на боеприпаси за "Страйкър"-ите (със 125 гласа "за" и 51 "против"): Парламентът гласува закупуването на боеприпаси за "Страйкър"-ите и за зенитно-ракетни комплекси IRIS-T (СНИМКИ).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес