Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестът "в защита на семейството" прерасна в предизборен митинг на "Възраждане"

15 август 2024, 19:48 часа • 1832 прочитания

Митинг, обявен като контрапротест, се превърна в предизборна проява на партия "Възраждане". Той беше обявен в подкрепа на закона, с който се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище. Във Фейсбук събитието беше обявено като "Протест в защита на нормалността, семейството и децата".

Наред с призивите за опазване на българските деца от вредно влияние обаче се чуха и доста чисто партийни самохвалства, с което проявата доби откровено предизборен характер. 

Още: Депутатите пак гонят джендъри: Приеха закон от Путинова Русия за цензура на ЛГБТИ (СНИМКИ)

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че партията е постигнала победа над онези, които "получават пари от чужбина", за да прокарват вредни влияния. Според Костадинов партията му е модел за подражание на други европейски партии, а също така е постигнала безпрецедентен успех, като е "създала нова група в Европейския парламент".

Той намеси и православието, като отбеляза, че днешният протест е на Голяма Богородица, а гей парадът бил умишлено организиран на Задушница. В изказването си той неколккратно спомена, че опонентите му вземали пари от чужбина. Така той направи пряка връзка с путинските закони в Русия, обединяващи забрана на ЛГБТИ и обявяващи финансирани от чужбина НПО за екстремистки организации.

Още: 6000 подписа внесоха при Радев с искане за вето на забраната на ЛГБТИ теми в училище

Сред другите оратори беше евродепутатът Петър Волгин, който заяви, че "Възраждане" прокарва пътя в Европа на новото начало, на новото усещане. Тоест, да възтържествува нормалността".

Не липсваха и партийни знамена, както и скандирания. Зая разлика от други прояви на "Възраждане", в тази нямаше палене на чучела.

Припомняме, че законът беше пуснат от президента Радев без налагане на вето. Срещу него се обявиха граждани, които спонтанно се организираха във Фейсбук. Тяхната проява беше насочена към спазването на човешките права и международните норми.

Двете демонстрации се проведоха по едно и също време при засилено полицейско присъствие.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес