Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продава ли България на САЩ 155-мм снаряди, които после отиват в Украйна?

20 юли 2023, 13:22 часа • 10369 прочитания
Реклама

Популярният руски „Телеграм“ канал „Рибар“ твърди, че България произвежда и изпраща в САЩ 155-милиметрови снаряди – т.е. по стандарта на НАТО, като в крайна сметка те стигат до Украйна.

Каналът черпи информация от наскоро публикувани документи във Федералната система за обществени поръчки на САЩ (FZS). Цитиран е и конкретен файл (с препратка), от който става ясно, че през януари 2023 г. Министерството на отбраната на САЩ обявява, че компаниите Northrop Grumman и Global Military Products ще се състезават за поръчки на стойност 552 млн. долара за 155-мм боеприпаси до 2027 г.

Документите показват, че по-голямата част от средствата – близо 402 млн. долара - вече са били отпуснати на Global Military Products. Там е посочена и държавата, от която идват боеприпасите – България.

Какво пише в документа?

Файлът е с дата 30-31 януари 2023 г. Посочен е адресът на Global Military Products – в Тампа, Флорида. Като продукти по поръчката са обявени „различни боеприпаси“ и „боеприпаси (с изключение на малки оръжия)“, а в по-подробното описание е добавено: SAWS (т.е. специални боеприпаси и оръжейни системи) RFP 07 155 мм. Като страна по произход на продукцията е отбелязана България.

"Така, въпреки всички оправдания на българските политици, се оказа, че България има голям производствен капацитет за производство на 155-мм снаряди. А по силата на договор за 402 милиона долара можете да закупите до 800 000 от тях за по 500 долара на брой", твърди "Рибар".

Така или иначе, кабинетът "Денков - Габриел" обяви силна подкрепа за Украйна, включително във военно естество, и вече изпрати нов пакет оръжейна помощ за Киев. Скоро може да бъдат изпратени и 100 БТР-а: На комисия: Депутатите одобриха бронетранспортьорите за Украйна

Имаме ли 155-мм снаряди?

Българските власти – и от предходното служебно правителство, и от редовния кабинет „Денков – Габриел“, заявяват, че страната ни няма такъв тип въоръжение. Actualno.com изпрати въпроси до Министерството на отбраната, но от ведомството ни препратиха към Министерството на икономиката.

* Оттам ни отговориха на 21 юли, че „ВМЗ-Сопот“ ЕАД, не е сключвало договор с американска компания за 155-мм снаряди. 155-мм снаряди са произвеждани експериментално във „ВМЗ“, заявиха от Министерството на икономиката.

На въпрос изнася ли България оръжейна продукция за Украйна през трети страни (извън военните пакети, обявени публично), от МИ отвърнаха: "От началото на 2022 г. до момента не са постъпвали заявления за издаване на разрешения за износ за Украйна. България изнася оръжие за повече от 60 държави и към всички заявления за износ и трансфер се представя сертификат за краен потребител, издаден от държавен орган. До този момент не е постъпвала информация от държавните органи на държавите-получатели, че оръжията са предназначени за Украйна".

През март бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов заяви, че държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот може да произвежда 155-милиметрови боеприпаси, каквито ЕС иска да се пращат на Украйна, но само експериментално. Тоест, по думите му, няма серийно производство.

Тогавашният министър на отбраната Димитър Стоянов също твърдеше, че няма как да се пратят такива снаряди на Киев, защото България не разполага с тях. Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, като цяло беше "против" изпращане на военна помощ за Украйна.

В края на юни министърът на отбраната от редовния кабинет Тодор Тагарев каза, че правителството работи за разширяване на производствения капацитет за 155-мм снаряди във ВМЗ-Сопот или на друго място.

„Ние нямаме такова въоръжение. Говорим за разширяване на капацитета и модернизирането му, за да минем към производство на такива снаряди от натовски стандарт. Използвайки и европейско финансиране, ще допринесем за това нашата отбранителна индустрия да влезе в тази ниша. Ще бъде в помощ на нашата индустрия. Дали ще бъде ВМЗ-Сопот, или друга фирма – това ще видим", отбеляза министърът.

Припомняме, че стандартът за боеприпаси на НАТО е 155 мм, а съветският – 152 мм.

"Ще се постараем за оръжията за Украйна да няма посредници, защото така се създава сива зона", каза тогава Тагарев и призна, че в миналото е имало такива посредници. Това бе разкрито и от украинска, и от българска страна през януари 2023 г. в материал на немското издание Die Welt: Как България тайно спаси Украйна.

На 27 март бившият министър на отбраната Бойко Ноев каза пред bTV, че България може да прехвърли стари боеприпаси на стойност почти 189 милиона долара на ВМЗ-Сопот, за да получи в замяна нови, а старите ще се окажат в Украйна. Тогава той не даде повече детайли.

Как България се включва в проектите на ЕС и НАТО за снаряди за Украйна?

Министерският съвет вече обяви намерението си да се включи в инициативата на ЕС за осигуряване на 1 милион боеприпаси и снаряди за Украйна, финансирана през Европейската инициатива за мир. В нея от Европа не участват само България и военно неутралната Ирландия.

През май страните от ЕС финализираха сделката за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети на Киев до март 2024 година. Те се съгласиха да предоставят боеприпаси незабавно от собствените си запаси и да получат частично възстановяване на разходите. Държавите се споразумяха за 1 млрд. евро за тази част от плана и за още 1 млрд. евро за съвместна схема за снабдяване, която да осигури снаряди на Украйна и да попълни техните запаси.

Като част от този стремеж Европейската агенция по отбрана (EDA) стартира проект, в рамките на който държавите членки съвместно да закупят боеприпаси, за да попълнят запасите си или да ги изпратят на Украйна.

Военният ни министър Тодор Тагарев вече подписа и допълнение към Меморандума за разбирателство за Многонационалната инициатива за складиране на боеприпаси (MAWI) на НАТО. Така страната ни се присъедини към други 20 държави, които вече членуват в инициативата. MAWI е една от стратегиите на Алианса, които целят инвестиции в оперативно съвместимо, модерно и рентабилно оборудване.

МО обяви наскоро, че изпраща още един (втори) пакет военна помощ за Украйна.

ОЩЕ: С фонд от 20 милиарда евро: Евросъюзът планира дългосрочна помощ за украинската армия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес