Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът отказа Калин Стоянов да остане МВР министър - Грънчарова няма да е служебен премиер (СНИМКИ)

19 август 2024, 11:27 часа • 6783 прочитания

Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новия служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

Причината - в проектосъстава на новото служебно правителство втората жена премиер в историята на България избра да запази на поста вътрешния министър Калин Стоянов, въпреки политическото и обществено недоволство срещу него. Именно това предизвика неочаквания отказ на държавния глава, който се аргументира така:

"Положените от вас усилия не съответстват на най-същественото условие за изпълнение на този мандат, а именно - да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честните избори. Очевидно това не е възможно, ако Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи. Давам ви време до 15:00 часа да ми предложите друг министър за този пост - в противен случай, няма да подпиша указа за назначаване на вашето правителство".

Държавният глава стигна и по-далеч и постави знак за равенство между стабилността на държавата и оставането на Стоянов в силовото ведомство: "Помислете и преценете за вас дали Калин Стоянов е по-важен от това България да има спокойствие и дали заради него сте готова за потенциална конституционна криза", каза още Радев.

Още: Кабинетът "Грънчарова": Нови министри и Калин Стоянов в МВР, скандал с президента Радев (СНИМКИ и ВИДЕО)

От своя страна Грънчарова-Кожарева реагира убедено: "Аз съм експерт и съм взела решението на експертна основа. Като одитор съм научена това, което говоря, да проверявам. Взела съм убедено решение кой да е министър на вътрешните работи. Срещнах се с министър Стоянов и с цялото ръководство на МВР. Проведох разговори със синдикатите и областните директори на полицията и те ме увериха, че той внася спокойствие в системата, не е парашутист и 24/7 можем да се свържем с него, взима бързи и адекватни решения", посочи Кожарева в своя защита.

Президентът обаче не прие доводите й, като подчерта, че изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев продължава да работи.

Снимка: БГНЕС

Изборите се отлагат

"В тази ситуация обявявам, че няма да подпиша указ за така предложеното ми правителство. Вашият ангажимент по съставянето на това правителство приключи", обърна се президента Радев към проектопремиерът и подчерта: "Утре клетва в парламента няма да има. Изборите се отлагат за след 20 октомври, а кабинетът на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново правителство."

Още: Ако всички по Конституция откажат поста на служебен премиер - какво става? Говори доц. Киселова (ВИДЕО)

Той се обърна към депутатите и ги призова да изпълнят своите конституционни задължения и да попълнят овакантените постове на висши ръководни постове, от които може да бъде избран следващ служебен премиер.

Снимка: БГНЕС

"Призовавам най-отговорно Народното събрание да попълни "домовата книга", за да мога аз от своя страна да изпълня съвестно своите задължения по чл. 99 от Конституцията. Относно избора на служебен премиер имаме две вакантни позиции, две с изтекъл мандат, а при четиримата представители на БНБ имаме и усложнения с европейското законодателство. Ще продължа да работя с настоящите потенциални кандидати за служебен премиер", каза още президентът Радев.

Припомняме, че очакванията бяха на 20 август (вторник) служебния премиер и министри да положат клетва пред депутатите, с което новите предсрочни парламентарни избори трябваше да бъдат на 20 октомври. При новата ситуация обаче седмите избори в последните три години се очаква да бъдат чак на 3 или 10 ноември.

Още: Работа ли е на ГДБОП да сваля сайт, иронизиращ Пеевски? Коментар на Даниел Киряков (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес