Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът обяви датата на новите избори през октомври (СНИМКИ)

09 август 2024, 11:01 часа • 2553 прочитания

Държавният глава Румен Радев обяви датата на новите предсрочни парламентарни избори.

Според него най-удачно ще бъде вотът да е 20 октомври, а решението си Радев обяви по време на връчването на мандата за съставяне на служебно правителство на следващия служебен премиер в лицето на Горица Грънчарова-Кожарева.

В този смисъл президентът насърчи новия министър-председател да представи структура и състав на кабинет до 19 август, с оглед спазването на сроковете за провеждането на новите избори. Припомняме, че съгласно Изборния кодекс са нужни точно 60 дни за организация на вота, а по Конституция президентът следва да издаде указите за насрочване на изборите и за съставяне на служебно правителство също 60 дни преди датата на вота.

Още: Коя е Горица Грънчарова-Кожарева, посочена от президента за служебен премиер?

Според новите промени в основния закон пък новоизбраният служебен кабинет следва да положи клетва пред Народното събрание. Депутатите обаче гласуваха да излязат в лятна ваканция от 17 август, а според сроковете трябва изпълнителната власт да се закълне в пленарна зала на 20 август. Предстои да стане ясно дали ще бъде насрочено извънредно заседание на Народното събрание именно за тази дата и дали депутатите ще прекъснат ваканцията си, или ще я изместят за след 21 август.

Снимка: БГНЕС

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес