Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на ЦИК: Няма нарушение на Изборния кодекс в деня за размисъл

16 май 2013, 16:15 часа
Реклама

Нарушения на Изборния кодекс в деня на размисъл няма. Това е изводът, който излиза на преден план по думите на председателя на ЦИК Красимира Медарова.

Според нея няма за ЦИК никакви законови основания да налага санкции и да констатира, че има нарушения в деня за размисъл.

„По отношение на нарушенията за изборната агитация, на регулация подлежи изключително тесен кръг от нарушения. Според легалното определение на „агитация” - това е призив да се гласува в подкрепа на една или друга политическа сила. За да се отчете, по смисъла на Изборния кодекс, че има предизборна агитация в деня за размисъл, трябва да се отчете, че има отправен призив. Призив в излъчените пресконференции за пряка агитация няма. Ние изгледахме внимателно материалите. Независимо, че се коментират предстоящите избори, както и участниците в тях, по смисъла на Изборния кодекс агитация няма" твърди Медарова, предаде Агенция "Фокус".

"Когато бъде сезиран, Конституционният съд ще реши дали има основания за касиране на изборите”, обясни Медарова. „За първи път, с промените на Изборния кодекс, се въведе определение за агитация, което гласи, че това е „призив в подкрепа на определена партия или коалиция”. Когато говорим за нарушения, разширително тълкуване е недопустимо. Никакъв законов механизъм нямаме да констатираме нарушения и да постановим санкции по отношение на пресконференциите в деня за размисъл”, посочи Медарова.

Интересен факт за Медарова е, че в началото на седмицата "Биволь" пусна материал, в който твърди, че председателят на ЦИК не е декларирала 2000 декара земя на съпруга си, придобити след 2007 година. По закон Медарова трябва публично да декларира такива имуществени активи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес