Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър с предложение как да се спрат злоупотребите с обществени поръчки

12 октомври 2021, 11:05 часа • 3788 прочитания

С промени в Закона за обществените поръчки може да се избегне превратното използване на "инхаус" процедурите. Това каза на пресконференция министърът на правосъдието Янаки Стоилов

Той припомни, че "инхаус" по същество представлява вътрешно възлагане.

"Когато дадено министерство, ведомство, практиката е възможно и в общината, правят вътрешно възлагане, те използват собствени структури без да е необходимо да прилагат общия ред за обществените поръчки, когато се извършват дейности, възложени от публични институции", добави министърът.

По думите му това е процедура, съвместима с европейските регулации при определени условия и ограничения. "Ние също смятаме, че тя може да бъде полезна в икономическо и социално отношение, стига да не се злоупотребява с него, каквато е широката практика през последните години. Виждаме в областта на пътното строителство, икономиката, енергетиката, транспорта и др. области превратно използване на "инхаус" процедурите за избягване на обществени поръчки", каза министър Стоилов.

Според него в тези случаи държавния дружества се използват като посредник за превъзлагане на дейности без изпълнение на конкурентни условия и публичност. Има обаче и обратни случаи, когато държавата е създала свои предприятия, но те не се използват пълноценно за дейностите, за които са предназначени – например в сектора на отбраната.

"Проблемът е оставен от предишния състав на служебното правителство. Надяваме се в скоро време да се представят предложения, които да засегнат и нормативната уредба", допълни Стоилов.

По думите му с малки, но важни промени в Закона за обществените поръчки, конкретно в чл. 14., могат да бъдат преустановени тези практики. "Предлагаме "инхаус" да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 на 100 от дейностите предмет на договора“, поясни той.

Законодателните промени ще бъдат пуснати за обществено обсъждане, а след избирането на Народното събрание ще бъдат внесени за гласуване от новите депутати.

По думите на министър Стоилов така ще стане ясно коя политическа сила наистина иска да пребори корупционните практики в обществените поръчки.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес