Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ иска парламентът да приеме декларация за смъртта на Навални

21 февруари 2024, 10:22 часа • 4548 прочитания

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще внесе в парламента предложение за декларация, свързана с убийството на Алексей Навални и предстоящата годишнина от началото на руската агресия в Украйна. Това заяви депутатът от коалицията Никола Минчев

В текста на декларацията се казва, че денят на смъртта на Навални е трагичен не само за демокрацията, но и за руския народ, който е загуби значим истински лидер. Въпреки това, духът на Навални и неговата решителност продължават да вдъхновяват, превръщайки го в символ и легенда, неподвластна на влиянието на Путин. 

В декларацията се изтъква, че Навални е станал жертва на страх и политическа безалтернативност, поддържана от руския политически елит. Неговата смелост и алтернативната визия за Русия, подобно на Борис Немцов, са били заплаха за установения ред. Още: ДСБ постави билборди с Навални до Руското посолство в София (СНИМКИ)

"Беше убит от страх"

"Навални беше убит от страх, в страна, в която политическият елит отглежда и култивира политическа безалтернативност, Навални беше алтернатива, както беше Борис Немцов", се посочва в текста. 

"Той умря вследствие на години мъчителни условия като политически затворник, липса на медицински грижи, съчетани с постоянен психологически тормоз. За трите години, откакто е зад решетките, Навални прекара в наказателния изолатор повече от 300 дни. Многократно хора от екипа му предупреждаваха, че здравето му се влошава и че той може да умре в затвора. Специалното отношение на Кремъл към лидера на руската опозиция продължи повече от цяло десетилетие", се казва в текста. Още: Какви тайни знаят Русия и САЩ една за друга? Анализ на проф. Румен Кънчев (ВИДЕО)

В него се припомня и преследването на опозиционера през годините, включително осъждането му на затвор и последващото му задържане при завръщането му от Германия, където се лекувал след опит за отравяне.  

В декларацията се подчертава, че Навални е символ на опозицията срещу режима на Путин, като смъртта му е напомняне за рисковете, които носят вътрешните и външните политически действия на руското правителство.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес