Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръчка на тъмно за граничен контрол. "Митниците": Няма риск за европарите и за Шенген (ВИДЕО)

20 септември 2024, 18:00 часа • 984 прочитания

Заплаха за сигурността на границите ни, риск да не влезем в сухопътния Шенген и потенциална загуба на евросредства - такава картина нарисуваха евродепутатът от ДБ/ЕНП Радан Кънев и депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров. По думите им, зад това стоят действия на служебния кабинет на Димитър Главчев, който е организирал непрозрачна процедура за закупуване на скенери за граничен контрол.

Още: "Служебният кабинет си вкара автогол за Шенген": Мартин Димитров и Радан Кънев за скенерите по границата (ВИДЕО)

Часове след брифинга им ръководителят на Агенция "Митници" Георги Димов отвърна, че България няма да изгуби финансови средства от ЕС.

Агенция "Митници": Няма да загубим европари

"Действията на Агенция „Митници“ са изключително и само подплатени със законови основания, ползвайки добри сходни европейски практики. Предметът на днешния разговор и публикациите в публичното пространство касаят рентгеново оборудване, което в своята същност е доставка по европейски инструмент за граничен и митнически контрол, допринасящи за опазване здравето, финансовите интереси и грижата по граничните контролно-пропускателни пунктове на Република България като външна граница", каза Димов.

"Проектът е изключително важен не само за България, той е важен и за целите на Европейския съюз. Договорът, който е сключен с избран от Агенция „Митници“ изпълнител, се изпълнява регулярно. Финансовите средства постъпват на основание план, изготвен от Агенция „Митници“", добави той, цитиран от БГНЕС, и увери, че интересите и на страната, и на ЕС по отношение на финансовите средства не са застрашени.

"Агенция „Митници“ във всеки един етап от проекта е в комуникация с Европейската комисия и ръководителите на инструмента за ефективен граничен и митнически контрол“, заяви шефът на митниците и посочи, че всичко, което агенцията е направила до момента, ще бъде съобразено с българското и европейското законодателство.

Още: Ще загуби ли България 80 млн. лв. по програмата за рибарство?

Скандалът: защо не е ясно коя е избраната фирма?

Накратко – от брифинга на Кънев и Димитров се разбра, че за скенерите е било отделено европейско финансиране от над 60 милиона лева. Поръчката е пусната през август 2023 г. Явяват се три фирми, но две от тях сезират Комисията за защита на конкуренцията заради документацията на Агенция „Митници“ – в нея имало грешки и ограничителни условия. КЗК решава в полза на компаниите, а Върховният административен съд потвърждава същото през януари тази година. ВАС дава указания на агенцията да обяви нова обществена поръчка.

Само че Агенция „Митници“ е решила да започне пряко договаряне с фирма, чието име не се споменава публично. От митниците казват само, че става въпрос за „дружество със значително и дългогодишно присъствие на българския пазар“. Цялата процедура е засекретена. През лятото става ясно, че договорът вече е подписан – по информация на служебния финансов министър Людмила Петкова. Машините се очакват в средата на 2025 г.

Липсата на прозрачност в случая поражда „много сериозни тревоги“ и за националната, и за европейската сигурност, смята Радан Кънев. Той призова служебното правителство да прекрати договора и да влезе в комуникация с Европейската комисия.

Още: ЕК отпуска на България 197 млн. евро за подобряване на електропреносната мрежа

Днес Георги Димов обясни, че имало причина да не казва коя е избраната фирма. „За целите на ГКПП рентгеновото оборудване е част от цялата система за граничен контрол. Информацията, която се събира за нея, представлява тайна не само за целите на България, а и за целите на ЕС, и е приложен специфичен ред, законосъобразен, сходен с такива, приложени в други европейски държави“, добави той.

Директорът на Агенция „Митници“ отговори по любопитен начин и каква е причината да се стигне до пряко договаряне, а не до обществена поръчка: „Смятам, че решението на Върховния административен съд е изключително точно, ясно, категорично - прекратяване на поръчката. Моля да не влизаме в дебат и в дискусии“.

По думите му - директорът на Агенция „Митници“ не е в хипотеза да отговори на този въпрос и да смята какво си мислят в ЕК. „Директорът на Агенция „Митници“ твърди и уверява обществото, че във всеки един етап от реализацията на тази процедура ЕК е запозната“, смята той.

Има ли риск за Шенген?

На въпроса може ли тази процедура да ни забави за пълноценното влизане в Шенген, Димов отвърна, че "категорично не може да ни спъне за Шенген". Рентгеновото оборудване осигурява по-ефикасен граничен и митнически контрол, каза той. То ще бъде доставено до юни 2025 г. и е съставено от 31 броя рентгенови системи, разположени на 18 митнически учреждения на територията на България.

"Изпълнението на конкретния инструмент и ангажиментите на Агенция „Митници“ в страната визира срок 25 юни, който срок можеше да не бъде изпълнен и страната, и Агенция „Митници“ да изгуби финансирането, което е осигурено по грантово споразумение“, твърди още той.

Димов не виждал липса на прозрачност - цитира закона за класифицирана информация. "В момента, с цялото уважение към журналистическото съсловие, не сме в хипотеза необходимост да се знае. Всичко, което е предприела Агенция „Митници“ и директорът на Агенция „Митници“ по отношение на инструмента на ЕК, е законосъобразно, целесъобразно", повтори той. Защо обаче първоначално е имало открита обществена поръчка, а после - закрита, той не отговаря.

Още: Корупцията в Агенция "Митници": Съдът остави за постоянно в ареста Стефан Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес