Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политическата реклама за седмите поред избори за парламент: Кой поръчва музиката

25 октомври 2024, 07:50 часа • 791 прочитания

Националистическата партия "Възраждане" е номер едно по похарчени пари за реклама за седмите поред предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Става въпрос за класация на 21 политически формации, които са сключили договори за медийно отразяване. Ощо те са похарчили 1 543 421 лв. за тази цел, става ясно от данни, представени от платформата "Отворен парламент".

Лидерът в харченето т.е. партията на Костадин Костадинов, е дал почти 295 000 лева за информационно-медийна кампания. На второ място е ИТН (Има такъв народ) на Слави Трифонов – с почти 274 000 лв. Третото място е за коалицията около БСП – малко над 176 000 лв.

Сочените за фаворити за първото и второто място – ГЕРБ и ПП-ДБ, са похарчили съответно 111 566,65 лв. и 166 644,87 лв. Между тях е ДПС „Ново начало“ т.е. Делян Пеевски – малко над 165 000 лв.

Още: Листите за изборите - по-скучни от бюлетина за нивото на река Дунав

Кои са печелившите медии

Лидер, може би изненадващо за незапознатите, е "Евроком". Телевизията взема над 261 000 лв. от политическа реклама. Следват Нова телевизия (250 000 лв.) и БНТ (236 376 лв.). bTV е на четвърто място, но изостава немалко от основните си конкуренти – телевизията е с "политически приход" от само 147 715.63 лв. Actualno.com сключи договори за медийно отразяване за малко над 46 100 лв.

В данните на "Отворен парламент" (линк най-долу в материала) можете да видите и отделните договори за медийно отразяване – кой на кого плаща, достатъчно е само да кликнете на имената на партиите и медиите.

Още: Ето колко пари похарчиха партиите в предизборната кампания и в кои медии (СНИМКИ)

Коментар от "Отворен парламент"

И в тази кампания продължава практиката на безвъзмездни договори. Освен БНТ и БНР, за които съществува законово изискване за предоставяне на безплатни форми за отразяване, безвъзмездна реклама предоставят още няколко медии. Това са телевизия "Седем осми" за свързваната с нея Има такъв народ, Евроком на формациите Кой, БСП – Обединена левица, Свободни избиратели, ПП-ДБ и Възраждане, както и в. Ние и ДСБ, част от коалицията ПП-ДБ. От информацията в публикуваните споразумения не става ясно какви услуги получават партиите и коалициите безплатно, дали например не са бонус за конкретни формации, които вече имат споразумения за платена реклама със съответната медия и пр. 

И в тази кампания имаше медии, които публикуват очевидно агитационно съдържание, без да са обявили сключени договори за това. Такъв пример са регионалните в. "Борба" и в. "Арда Нюз".

"Кампанията беше доста скромна и обрана, което пък на мен ми хареса, защото иначе е досадна" - коментар пред bTV проф. Михаил Константинов.

Източник: Отворен парламент

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес