Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

25 август 2024, 16:40 часа • 2555 прочитания

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква, предаде БНР.

Проповедта

Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма, Негово светейшество говори за силата на вярата и ги призова да се помолят за преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправена днес Украинската православна църква: „Нека усърдно се молим Господ да ги укрепи нашите братя и сестри от Украинската православна църква, да вразуми държавниците, да даде мир на земята украинска. Да се прекрати тази война, това братоубийство”, допълва БГНЕС.

Още: Няма забрана на Украинската православна църква, има закон за независимостта ѝ: Богослов

По-късно пред журналисти патриарх Даниил заяви:

„Украинската Рада прие един закон, който предвижда закриване на Украинската православна църква, която е единствената канонична православна църква на Украйна. Както знаете, 11 от 15-те поместни православни църкви не са признали тази църковна структура, която беше създадена 2019 г., т.нар. ПЦУ- Православна църква в Украйна, тя не е канонична църква. И като държавата приеме един закон да закрие каноничната църква, какво остава?!”

Забраната на УПЦ

На 20 август 2024 г. украинският парламент прие закон за забраната на Украинската православна църква, заради връзките й с Русия и по-точно с Московската патриаршия.

Още: Украинският парламент забрани религиозни организации, свързани с Русия

Според социологическо проучване, проведено през юни 2023 г. от Киевския международен институт по социология, две трети от украинците подкрепят пълната забрана на УПЦ. 

Милиция вместо църкви - как Русия убива свещеници и руши храмове в Украйна (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес