Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овчаров: Има западен инвеститор за АЕЦ "Белене", но правителството го крие

27 ноември 2016, 10:07 часа • 2724 прочитания

В момента има инвеститор за АЕЦ "Белене", заяви Румен Овчаров.

"Аз не мога да кажа, кой е той. Нямам това право. Това трябва да каже министърът на енергетиката", каза още Овчаров, който се обяви за вдигане на мораториума за строителството на атомната централа от сегашното Народно събрание.

Има западен кандидат-инвеститор на "Белене", който правителството крие от 6 месеца, освен това до края на годината трябва да се платят 620 милиона, заяви още Овчаров. И призна, че все още е в борда на "Лукойл", въпреки решението на управляващите той вече да не представлява държавата в дружеството. Причината - все още не е проведено Oбщо събрание, което да го освободи.

През последните шест месеца Томислав Дончев, Борисов и Теменужка Петрова твърдят, че търсят инвеститор, сега нека да кажат какво се случва, каза още бившият икономически министър.

Относно информацията на Овчаров, още преди две седмици енергийният експерт Атанас Тасев хвърли светлина по темата. По думите му става въпрос за американски интерес, но американците не са готови да водят по-съществени преговори, докато в България няма стабилно правителство.

Преди дни Овчаров, който беше обвинен за безстопанственост в размер на 193 млн. евро по делото "Белене", коментира, че щетите за България по проекта "Белене" настъпват след спирането му. Виновни са тези, които спряха проекта, категоричен беше той, цитиран от Нова тв.

Бившият енергиен министър допълни, че щетите не идват от това, че три правителства са работили по него, или от това, че няколко министри са изпълнявали постановления за реализацията му. Според Овчаров въпросът е кога прокуратурата ще разследва кой и защо е спрял проекта.

БСП няма да се ангажира със служебно правителство, ще управлява след редовни избори, убеден е Овчаров.

"Няма кой друг да спъне БСП, освен ако тя не се спъне сама", добави той. ДПС засега е затворена страница, но никога не казвай "никога", каза Овчаров, запитан за потенциални партньори, с които левицата може да управлява. Изключи от тази категория и ГЕРБ.

Овчаров обвини Трайчо Трайков и Цецка Цачева в неадекватни послания по време на кампанията, защото хората вече не се интересували от противопоставянето комунизъм - антикомунизъм. Затова и той се учудвал, че парламентът е приел тези дни закон против комунизм.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес