Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отстраненият директор на Авиоотряд 28 с въпроси към Гвоздейков

05 август 2024, 08:16 часа • 10255 прочитания

Сигурен ли е в правотата на неговите решения и вярва ли в бъдещето на отряда? Тези въпроси зададе в сутрешния блок на бТВ смененият директор на Националния авиационен оператор (бивш Авиоотряд 28) ген. Златко Златев към министъра на транспорта Георги Гвоздейков. 

Припомняме, че служебното правителство на Димитър Главчев предложи на президента ген. Златев да бъде освободен от длъжността, което бе повод за размяна на реплики между "Дондуков"1 и 2. Златев заема този пост от 2021 г. 

На въпрос дали е разговарял с министър след отстраняването си, Златев отговори: "Потърсих го, той не ми се обади". Златев обяви, че няма да обжалва отстраняването си, нито смята да остане като пилот в авиотряда.

Мотивите за смяната

Ген. Златев коментира официалните мотиви, с които е сменен. "Мотивът е, че съм придобил право на пенсия. Това в авиацията се случва на много ранна възраст и над 60% от пилотите са в пенсионна възраст", уточни Златев.

Той коментира и другия аргумент на министър Гвоздейков, че е напуснал България без да поиска разрешение, като Златев твърди, че досега не е искал подобно разрешение. "Явно е дошло времето да бъда сменен", добави той. 

Коренът на проблема

Самият Златев смята, че проблемът се корени преди две седмици, когато имало полети с премиера и президента в един и същи ден през половин час, но с полета на Главчев имало проблем, който бил отстранен за около 15 минути. 

Златев разказа, че впоследствие му се обадил министър Гвоздейков, който му казал, че трябва да го смени, но му предложил да остане като пилот в авиоотряда. Златев поискал да помисли малко и нещата се уталожили. ОЩЕ: Главчев: Имам зависимост да спазвам закона(ВИДЕО)

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес