Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отложиха заседанието на правителството, причината - "ангажименти на премиера Петков"

17 март 2022, 09:43 часа • 10529 прочитания

Насроченото за днес, 17 март, редовно заседание на кабинета бе отложено по-малко от час преди началото му. Точно в 09:14 часа от правителствената информационна служба обявиха:

"Насроченото за днес заседание на Министерския съвет се отлага. Допълнително ще ви информираме за следващото заседание на правителството."

На въпрос на Actualno.com от пресцентъра на кабинето обясниха, че причините са "размествания в графика на премиера Кирил Петков". Какви точно са нововъзникналите обстоятелства обаче, от там отказаха да уточнят - и дали са заради идването на висш американски чиновник.

Спекулации се породиха заради предстоящата обиколка в Европа на американския министър на отбраната Лойд Остин. Твърди се, че специални визити са предвидени именно в България и Словакия, а целта е да се обсъди със съюзниците на НАТО "системите за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят". До момента тази информация за целта на посещението не е официално потвърдена.

Идването на Остин предизвика и спекулации в социалните мрежи сред привърженици на прорусофилската риторика дали той няма да "притиска" България да даде изтребители МиГ на Украйна. Премиерът Кирил Петков многократно отрече, че България ще дава каквото и да е оръжие на Украйна.

Иначе в дневния ред на заседанието на Министерския съвет беше включено постановление за създаване на Съвет за електронно управление към правителството. Очакваше се министрите да приемат и решение за безвъзмездно предоставяне на имоти на Националната компания "Железопътна инфраструктура" за изграждането на националния обект "Модернизация на железопътната линия София - Пловдив в участъците Елин Пелин - София и Елин Пелин - Септември". Планирано бе правителството да одобри проект на Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма на България и Министерството на икономиката на Република Северна Македония.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес