Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ЦИК отговориха на Чакъров: Изборите са на 27 октомври, само военно положение може да ги отложи

03 октомври 2024, 23:29 часа • 785 прочитания

Хипотезата за нова дата за изборите е нереалистична. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Росица Матева в предаването "Лице в лице" по бТВ.

По-рано днес от Джевдет Чакъров от Алианса за права и свободи на Ахмед Доган поиска отлагане на вота. Хората на Доган се оплакват, че са жертва на политически репресии, и настояват вотът да не се провежда до нормализиране на ситуацията в страната.

Още: След гласуване в ЦИК: Окончателно снеха имунитета на Джейхан Ибрямов

Поводът за това стана арестът на депутата Джейхан Ибрямов при получаването на крупна сума пари и обвинение за търговия с гласове. Росица Матева заяви, че в Конституцията ясно е написано кога може изборите да бъдат отменени – само при обявяване на военно положение. Тоест, хипотезата за нова дата за изборите е нереалистична.

Коалициите ДПС – Ново начало и Алианс за права и свободи, не предлагат членове на районни и секционни избирателни комисии. При произвеждане на избори те се предлагат от парламентарно представените партии в действащия парламент – тоест в момента предложенията идват от партия ДПС и от двамата съпредседатели, съобщи Матева.

Още: Повдигат обвинения на Джейхан Ибрямов, задържането му е удължено до 72 часа

Местата ще бъдат горе-долу разпределени по равно, съобразно предложенията, коментира тя. „Коалициите ДПС-Ново начало и „Алианс за права и свободи“ не предлагат членове за секционни избирателни комисии. Това трябва да стане ясно. Това са предложения на двамата председатели на ДПС“, обясни Росица Матева.

Случаят с Джейхан Ибрямов

„До нас пристигна едно писмо, то е уведомление от изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Докладвах го в следобедната част на заседанието", обясни говорителят на ЦИК по повод задържането и имунитета на Джейхан Ибрямов.

"То е уведомление, че е задържан кандидат за народен представител при извършването на тежко престъпление, в каквито случаи не се изисква предварително разрешение от ЦИК. Изборният кодекс придвижва, че в такива случаи задържането може да бъде извършено“, посочи още Росица Матева. „Искане да дадем разрешение да бъде задържан или привлечен като обвиняем до момента няма постъпило“, заяви тя.

Още: След ареста на Ибрямов: ДПС-Доган се закани, че ще поиска отмяна на изборите (ВИДЕО)

По думите ѝ, ако дойде такова искане, ЦИК ще разгледа документите, ако е приключило заседанието, ще се свика извънредно и по-всяка вероятно комисията ще даде разрешение за задържане – досега практиката е била такава. Тя уточни, че прокуратурата трябва да поиска и от председателя на парламента такова разрешение, а председателят на Народното събрание дава разрешение, ако самото то не работи.

За какво да внимаваме в изборния ден?

Говорителят на ЦИК посочи, че проблем с хартията за изборите няма и че тя отговаря на изискванията. Възложен е анализ на машини, които отпечатват по-къси бюлетини. Съветът към избирателите е те да изчакват търпеливо звука от машината. Дадени са указания за почистване на принтерните устройства и на барабаните. Засега всичко с подготовката на изборите в чужбина е нормално и затруднения не се очакват.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес