Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Остри речи и ясни знаци за новото правителство: Старт на юбилейния 50-и парламент (СНИМКИ и ВИДЕО)

19 юни 2024, 10:16 часа
Реклама

Новите 240 народни представители положиха клетва и дадоха начало на юбилейния 50-и парламент.

В своите откриващи декларации парламентарните групи отправиха своите послания към обществото и към останалите политически субекти, като в речите се чуха както знаците за бъдещото мнозинство, така и за това дали изобщо ще има правителство.

ГЕРБ готови на компромиси

"Готови сме за крачка назад, но няма да позволим опитът за съставяне на правителство да бъде превърнат в инструмент за осъществяване на задкулисни договорки и разрешаване на вътрешнопартийни проблеми. Няма да допуснем доверието на нашите избиратели да бъде подменяно. Декларираме, че няма да участваме в управлението на всяка цена", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Той обърна внимание, че партията на Борисов е готова да прати страната на нови избори, ако бъде отхвърлена формулата им за управление.

Още: Кой, кой, кой ще подкрепи Борисов за кабинет? Как кой, същият КОЙ отпреди 11 години

ДПС разчели знаците на избирателите

"ДПС през този месец, както обичат да се изразяват политолозите, работи на терен със своите кандидати и своя актив. Ние чухме какво ни казват хората. Можем да обобщим накратко с две изречения. Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците", каза от своя страна депутатът от ДПС Йордан Цонев.

От втората политическа сила подчертаха още, че хората са казали, че не искат нови предсрочни парламентарни избори, а искат стабилност, съставяне на правителство и решаване на техните проблеми.

ПП-ДБ единствени съставяха последните кабинети

С остра декларация бившият премиер акад. Николай Денков прехвърли отговорността на ГЕРБ, ДПС и ИТН:

"С резултатите от последните избори гражданите дадоха мандат на тези три партии да съставят правителство. Всъщност ГЕРБ и ДПС поискаха това, което искаха - възможност да съставят правителство, в което Борисов и Пеевски да кадруват. Време е те да съставят редовно правителство, защото няма зад кого да се скрият. Не е време да се правят на жертви, след като получиха това, което искаха", подчерта бившият премиер.

Смиреност от "Възраждане"

Лидерът на проруската формация "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че днес е смирен: "Вярвам в думите, които неведнъж съм изричал и сега пак изрекох в клетвата си. Във всичките си действия да се ръководя от народа – вярвам в тази клетва. Ние от „Възраждане“ искаме възмездие срещу тези, които доведоха народа до кома, до пълна клинична и критична липса на интерес към бъдещето на страната ни", каза той.

Снимка: БГНЕС

Новите лидери в БСП проговориха

"БСП няма да е партията, която ще се превърне в участник в поредния проект за управление чрез партийно парцелиране на изпълнителната власт и без заявка за нов начин на управление", подчерта новият временен председател на БСП Атанас Зафиров.

"Разум, отговорност и диалог - това ще са трите ключови думи на БСП в този парламент. Колко време ще бъде дадено на това НС зависи от нашите избори. От това дали ще хвърляме камъни, или ще ги събираме за градеж", каза още Зафиров.

ИТН скръцнаха със зъби на ГЕРБ

"Никой няма политическата тежест да поставя ултиматуми на когото и да било за каквото и да било. Да, има партии с повече депутати от останалите, но нито една няма доминация", каза от своя страна председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Изказването му идва на фона на протичащите преговори за излъчване на редовно правителство именно между ГЕРБ и ИТН, заедно с ДПС.

"Решението е ясно - експертно правителство, което не е, повтарям, не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано само от експертизата и професионализма", каза Йорданов, което е ясен знак към формулата за управление, предложена от ГЕРБ-СДС.

"Величие" със стихове

"Винаги започваме парламентите с програмни речи и обещания, които не изпълняваме", каза от парламентарната трибуна Виктория Василева от "Величие". Тя цитира стихотворение на Димчо Дебелянов и добави:"Днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои, зависи от нас".

Още: Лидерът на "Величие" не положи клетва: Николай Марков обясни защо не се закле (ВИДЕО)

Предстои изборът на председател на 50-ото Народно събрание.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес