Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС прие окончателно втората част от промените в Закона за съдебната власт

27 юли 2016, 17:10 часа • 1773 прочитания

Депутатите приеха окончателно втората част от съдебната реформа, с която засилиха самоуправлението на съдилищата.

Това стана с окончателното приемане на Закона за съдебната власт.

С промените депутатите приеха магистратите да декларират участие в „тайни организации” и/или формални и неформални организации. Народните представители приеха правомощията на общите събрания на съдиите, като се предвиждат възможностите да правят предложения за назначаване на председател на съответния съд, да изслушват всички кандидати и да изразяват становище относно кандидатурите, да определят броя и съставите на отделенията и тяхната специализация по материя. Народното събрание даде възможност на гражданите, неправителствените организации и институтите ще могат да задават писмени въпроси чрез народните представители или членовете на ВСС при обсъждането на доклада за дейността на прокуратурата и разследващите органи.

Съгласно приетите промени преди назначаването си експертите към Инспектората на ВСС ще преминават проверка за почтеност и декларират съгласие по време на заемане на длъжността си да бъдат подлагани периодично на такива проверки. Проверката за почтеност включва проверка на декларираните факти и обстоятелства, свързани с имущественото състояние и конфликт на интереси.

Непреминаването на проверка за почтеност на експертите към Инспектората към ВСС е основание за освобождаване от длъжността. Народното събрание прие още горестоящ прокурор да може да спира, отменя или изменя актовете на прокурорите от по-ниските по степен прокуратури. С промените се създава обективно атестиране на магистратите с оглед осигуряване на справедливо и прозрачно кариерно израстване.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес