Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият еврокомисар обеща помощ на България за изследователски центрове и университети

12 септември 2023, 14:29 часа • 1086 прочитания

Избраната от Европейския парламент за нов еврокомисар Илиана Иванова благодари на евродепутатите и специално – на българската делегация, след гласуването на 12 септември. Тя обяви, че на 18-19 септември се очаква Европейският съвет да завърши процедурата по назначаването ѝ.

Тя поема ресорите иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Още: Коя е Илиана Иванова - новият български еврокомиар

Първа задача

Попитана коя ще е най-належащата задача пред нея, Иванова отвърна пред журналисти в Страсбург: "Да се видим с генералните дирекции, да очертаем проблемите, които не са малко, и да започваме веднага работа по тях. Оставащата част от мандата е само една година, нямаме време. В последните дни беше одобрено асоциирането на Обединеното кралство, така че се надявам в идните дни да започнем работа по това".

Как Европа ще навакса изоставането в иновациите?

По време на изслушването си в Брюксел миналата седмица Илиана Иванова каза, че Европа изостава в инвестициите за иновации. Сега отново засегна темата. "Споменах, че около 100 милиарда годишно имаме дефицит на иновациите в Европа, ако трябва да достигнем целта от 3% БВП. САЩ, Япония, Китай и Южна Корея са преди нас. Трябва да привлечем достатъчно частно финансиране. Американският пазар за високорисково финансиране е около 7 пъти по-голям от европейския. Представете си колко допълнително финансиране трябва да осигурим за достатъчно инвестиции в наука и изследвания", каза тя.

Още: Българският кандидат за еврокомисар с идеи как "всяко евро да води до добавена стойност" (ВИДЕО)

Снимка: europarl.europa.eu

Къде е България в тази класация?

ЕС дели иноваторите на силни, умерени и нововъзникващи – България е в най-долната част, каза Иванова. "Но усилия се правят, ненапразно взехме мерки за разширяване и виждаме положителни стъпки. Ще положа усилия тези мерки да дават резултат и да помогнем на нашите изследователи, научни центрове, университети да наваксат това изоставащо темпо", добави тя.

"Планирам при първа възможност в края на месеца да дойда в България, да се срещна с всички институции, с ресорните министри, със заинтересовани страни от изследователския сектор", допълни Иванова.

Още: Кандидатът за еврокомисар Илиана Иванова: Ще работя за наука, инвестиции и равнопоставеност (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес