Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият МВР министър не усеща натиск от партиите за изборите и даде позиция за Доган

04 септември 2024, 08:32 часа • 1761 прочитания

"Не усещам и не възприемам натиск от партиите за провеждането на честни и прозрачни предсрочни парламентарни избори. Натискът тогава, когато сме на определено място по определени сигнали и се осъществява превантивна дейност с обществен ред и други обстоятелства, не трябва да се възприема като натиск". Toва заяви служебният вътрешен министър Атанас Илков пред БНТ. 

Още: Големите рокади в МВР ще са гарант за честни избори: Говори новият министър Атанас Илков

Той призова гражданите да не възприемат полицаите пред урните като репресия, а като хора, които гарантират обществения ред. В деня на изборите ще бъде проведена специализирана полицейска операция в ромските махали със сили от Жандармерията. 

Честни и прозрачни избори

Той обясни, че отговорностите, пред които е поставен са големи и очакванията на обществото са изключително големи към МВР най-вече за гарантиране на честни и прозрачни избори. Това ни кара да бъдем много мобилизирани и отговорни към целия процес, така че да оправдаем очакванията към обществото с оглед да има честни и прозрачни избори, увери Илков. 

Заплатите в МВР и напрежението в системата

"Аз първо положих усилия да се успокои системата на МВР, защото има напрежение в нея с оглед последните седмици в публичното пространство. Фокусът бе непрекъснато в МВР и това до голяма степен създаде дискомфорт между колегите. Това, което за мен е важно да бъдат концентрирани основно във функционалните назначения и да им се осигури всичко необходимо", коментира Атанас Илков. 

До последния ми ден като министър, аз ще положа изключително големи усилия за подобряване на техните условия на труд и материално-техническата база, увери Илков. 

Той уточни, че голям брой смени на директори в областните дирекции на МВР няма да има. Там, където има влошени резултати, директорите на ОДМВР-та ще бъдат сменени. Атанас Илков добави, че смяната на зам.-главният секретар Димитър Кангалджиев е наложителна, за да се създаде нов екип, с който да се разсеят съмненията, че ще се правят избори. Гарантирането на честни избори трябва да стане с нов екип, подчерта Илков. 

"Нашата задача е да мобилизираме колегите, за да могат да изпълнят задълженията си, да имат необходимото спокойствие и да се отчетат положителните резултати относно от дейносттан на всеки един служител в МВР", каза още Атанас Илков. 

Още: Илков: Няма да назначаваме нов главен секретар на МВР

Позицията на МВР за Ахмед Доган

МВР не са установили данни за застрашеност на Ахмед Доган. Оттук нататък следва на база на данните НСО да преценят дали има основание да се назначава или да не се назначава охрана Доган. 

Още: Тимур Халилов: Не сме спокойни за сигурността на д-р Ахмед Доган, той в момента няма охрана (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес