Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма доказателства": Николай Марков и Ивелин Михайлов в спор дали "Величие" ще се разцепи

25 юни 2024, 10:10 часа

Депутати от "Величие" няма да бъдат изключвани от парламентарната група на партията без доказателства, че са купени.

Реклама

Това каза председателят на парламентарната група на "Величие" Николай Марков

Припомняме, че идеологът на формацията Ивелин Михайлов, който е и създател и собственик на историческия парк в с. Неофит Рилски, обяви през уикенда, че от парламентарната група на "Величие" може да бъдат изключени 5-6 души заради съмнение, че са гласували с ГЕРБ и ДПС. "Има потенциално разцепление в партията, това е направо предателство. Вчерашното гласуване е предателство срещу народа. Не можем да гласуваме за престъпници. Говорих с деветима от нашите депутати, които казаха твърдо, че няма да направят такова нещо, другите ми казват, че това е политика", каза Михайлов. 

Още: Да изчезнеш за 60 секунди: "Величие" може да се разпаднат като парламентарна група, Ивелин Михайлов се закани да изключва депутати

Истината е обаче, че цялата 13-членна парламентарна група подкрепи Анна Александрова от ГЕРБ-СДС за председател на временната комисия за изработване на правилника на парламента.

В случая обаче ако петима депутати от партията напуснат или бъдат изключени, парламентарната група се разпада, защото за съществуването и са необходими поне 10 депутати. А ако шестима гласуват с ГЕРБ и ДПС, това означава мнозинство от 121 депутати, които могат да изберат правителство.

"Михайлов е член на партията, как да изключва, кой да изключва", коментира по този повод Марков пред "Контракоментар" на Асен Генов. Той подчерта, че няма начин "обикновен член" да изключва депутати. "Може би го е казал в някакво емоционално състояние. Той е чистосърдечен човек, абсолютно истински и пълнокръвен. Той реагира емоционално", каза Марков по адрес на Михайлов.

Още: Защо трите "В"-та - "Воля", "Възраждане" и "Величие" се родиха точно във Варна?

Лидерът на формацията дори попитал идеолога дали има доказателства, че парламентарната група или хора от нея са купени. Бизнесменът нямал доказателства. "Ако реакцията му е обоснована, трябва да е на конкретни факти, а не кой какво е сънувал снощи. Ако има доказателства, да ги даде", каза още Марков и посочи, че Михайлов не е влязъл в листите на "Величие", защото искал да се занимава с предприемачество.

Гласуването с ГЕРБ и ДПС било за "сервизно решение" и от това не можело да се правят генерални изводи и да се преекспонира. "Това е много обидно за депутатите, за тези, които са ни подкрепили, и за мен като председател", посочи Марков.

На въпрос дали "Величие" остава на позицията си, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС, Марков отговори: "Вероятно, нека да видим как ще се развият ситуациите".

Още: "Най-видният подполковник седна в скута на Пеевски": ГЕРБ, ДПС и "Величие" избраха първи шеф на комисия

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес