Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова вече не представлява БСП в ЦИК

28 август 2024, 23:53 часа • 2951 прочитания

Корнелия Нинова вече не представлява БСП в ЦИК, реши избирателният орган на днешното си заседание. "За" гласуваха единодушно 15 членове на комисията. 

Причината е, че след катастрофалните резултати на партията на 11 юни 2024 г. Нинова подаде оставка като председател на БСП и впоследствие Националният съвет избра един от заместник-председателите й Атанас Зафиров за временно изпълняващ длъжността. 

ЦИК остави без уважение заявление, постъпило от Иван Ченчев и Георги Свиленски, които са предоставили пълномощно от Нинова да представляват БСП. Оказва се, че Ченчев и Свиленски са се позовали на старо партийно решение от 19 април 2024 г., в което се посочва, че коалицията се представлява от Нинова. ЦИК обаче счете, че тяхното заявление, е неотносимо към документите на "БСП за България".

Казусът възниква, тъй като вписването на временното ръководство на БСП се бави заради обжалване в съда. ОЩЕ: С контраатака Нинова обяви, че БСП може и да не участва на изборите (СНИМКИ)

Пълномощното на Нинова

Припомняме, че днес Нинова предупреди, че има риск БСП да не може да участва на изборите. "Като председател в оставка няма да участвам в процеса, но съм извела нотариално пълномощно с пълни права на Георги Свиленски и Иван Ченчев да редят листи и да регистрират партията на изборите", каза по-рано днес Нинова. 

По-късно от Изпълнителното бюро на БСП й отговориха, че партията не е бащиния и че не може да се управлява с пълномощни. ОЩЕ: ИБ на БСП отвръща на Нинова: Партията не е бащиния, че да бъде прехвърляна през пълномощно

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес