Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова иска ДАНС да каже пред депутатите защо гони руски свещеници

25 септември 2023, 13:22 часа • 3675 прочитания

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев в Народното събрание по темата с експулсираните руски свещеници.

Припомняме, че на тримата чужденци са наложени още две принудителни административни мерки - "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в България" за период от пет години. Така Руската църква в центъра на София остана заключена.

Искането на Нинова

По искане на Нинова председателят на Народното събрание Росен Желязков ще изиска доклада на ДАНС, касаещ решението за експулсиране.

Нинова каза, че този доклад се коментира в публичното пространство и "изглежда изключително мистериозен". Тя поиска Пламен Тончев да бъде изслушан за това какво пише в доклада и обясни, че въпросните свещеници са хора без дипломатически имунитет и трябва да бъдат съдени от български съд. Още: Експерт настоя да се назначат български свещеници в Руската църква

В отговор председателят на парламента Росен Желязков информира, че със свое писмо от 21 септември, председателят на ДАНС уведомява Народното събрание, че в периода 25 - 30 септември е на планирани потвърдени служебни командировки в чужбина, което не позволява изслушването му в пленарните заседания в периода 25-30 септември.

Корнелия Нинова направи предложение докато се върне председателят на ДАНС, председателят на Народното събрание Росен Желязков да изиска този доклад, той да бъде предоставен в деловодството, за да могат депутатите да се запознаят с него.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес