Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Никой не може да спре Новото начало в ДПС": Пеевски няма да подава оставка

10 юли 2024, 22:13 часа • 4578 прочитания

Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си! Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало! Това се посочва в позиция на един от председателите на ДПС Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на партията във "Фейсбук"

Кризата в ДПС

Думите на Пеевски дойдоха на фона на призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за неговата оставка и тази на обкръжението му в партията. Доган дори видя опит за преврат в партията и призова депесарите да се освободят от страха.ОЩЕ: Развръзка: Доган поиска оставките на Пеевски и близкото му обкръжение, видя опит за преврат 

Писмото на почетния председател на движението е кулминация на напрежението в ДПС.

То възникна след гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 15 депутати от движението гласуваха "против" правителството на Росен Желязков, а 30 бяха "за". Оказа се, че Доган е поискал групата да не подкрепя кабинета, на което един от председателите на партията Делян Пеевски се опълчи.

През уикенда Доган проведе среща в Росенец с 14-те депутати от ДПС, гласували "против" кабинета "Желязков". Там присъстваха и тримата депутати, изключени от групата на ДПС в 50-ото Народно събрание - Айсел Руфад и Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов.

В началото на тази седмица се появи информация, разпространена от "Капитал", че Пеевски чрез своя заместник Станислав Атанасов е изпратил писмо до посланиците в ЕС, в което обвинява почетния председател в действия в полза на Русия и в близки отношения с руския посланик в България Елеонора Митрофанова.

По-късно Анастасов опроверга тези твърдения, като каза, че не е изпращал такова писмо, а някой го е направил от негово име.

Междувременно Пеевски изпрати писмо на Доган, че няма конфликт с него, дори каза, че винаги е бил до него и това не се е променило.

След това пък световни либерални лидери изпрахиха писмо в подкрепа на Доган. ОЩЕ: "Лидерството ви не може да бъде подкопано": Доган се хвали с подкрепа от либерали от цял свят

Пеевски се съмнява в автентичността на писмото на Доган

Според него така поднесено нещо, изпратено от група фракционери, буди основателно съмнения за своята автентичност.

"Но! Дори и да е така, какво се случва? Реминисценции от отминали времена, в които “отгоре” с един телефон или един факс са заличавани групи хора, структури и персони. Това ли е апотеоза на борбата за демокрация, права и законност или авторитарен похват, несъвместим с правовата държава. За съжаление, точно това се превръща в жив пример, на който Европа и демократичният свят ще погледнат най-меко казано с недоумение", коментира Пеевски. 

До какво ще доведат оставките?

"Оценките, които са дадени са несъстоятелни, а настояването за оставки - лишено от каквато и да е форма на изпълнение на Устава на ДПС, за който толкова много се говори тези дни.

И какво!? До какво ще доведе това искане?! В апогея на ДПС, която изведохме до втора политическа сила и рекордните за всички 34 години брой депутати, чия е волята, която иска да прекърши този успех !?

И кой ще понесе отговорността пред тези, които ни гласуваха това доверие и възложиха на нас надеждите за собствения си живот!? Или отново от тях се иска да мълчат и да се подчиняват на върхушката, която ги употребяваше толкова дълго.

Това е неприемливо и невъзможно.

И не, аз няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си. Не съм предател! Държа на думата си!

От тук нататък, пътят е ясен. Продължаваме с екипа ми с изпълнението на ангажиментите си, за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората", се посочва в позицията на единия от лидерите на ДПС. 

Пеевски посочва, че двамата с Ахмед Доган се познават прекалено добре и двамата знаят каква е истината. "Историята ще покаже, че съм бил прав. Никой не може да спре Новото начало", заявява Пеевски. ОЩЕ: В МВР няма жалби за натиск от Джевдет Чакъров, обяви вътрешния министър

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес