Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

26 април 2024, 10:02 часа • 1287 прочитания

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира".

Този коментар направи в интервю за БНР бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Запитана дали предсрочното отстраняване на Росен Желязков е вид "връщане" за свалянето на Никола Минчев, Йорданова отбеляза, че този "политически жест" е "ясен политически знак, че едно мнозинство или елементите, които формират това мнозинство, има смисъл за нас докато се провеждат реформи".

Още: Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Освобождаването на председателя на НЗОК показа, че подобни политически жестове трябва да бъдат правени, смята тя.

От януари насам парламентът отказва да провежда реформи, а част от законодателството е сложено на трупчета, изтъкна Надежда Йорданова.

Според нея процесът е бил блокиран и от принципа "котка в чувал" при избора на органи от Народното събрание.

"Нашата позиция е ясна. Къде ще застанат ГЕРБ и ДПС, зависи от тях и те ще носят своята отговорност. Наш дълг е да търсим тези реформи", заяви Йорданова. По думите ѝ, те няма как да променят позициите си, така че "да бъдат угодни на ГЕРБ и ДПС".

Още: За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена, посочи Надежда Йорданова и обясни, че ако не получат подкрепа за реформи, ще бъдат в опозиция.

"Това, което стана ясно в работата на комисията за Нотариуса, е че желанието да се осветли какво се случва при ГЕРБ и ДПС е конюнктура, а не реална политическа цел", каза още тя. Според нея поведението на прокуратурата от последните седмици показва, че тя се влияе от политическата конюнктура.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес