Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На комисия: България се цели да купи доказалите се в Украйна ПВО комплекси IRIS-T

06 август 2024, 14:06 часа • 2668 прочитания

България се цели да купи доказалите се в Украйна ПВО комплекси IRIS-T. Процедурата се задвижи напред след като проектът на инвестиционен разход за придобиване на зенитно-ракетните комплекси мина през комисията по отбрана в 50-ото Народно събрание. "За" гласуваха 10 народни представители, без "против" и 3-ма се "въздържаха", с което проектът бе приет. Окончателното решение трябва да бъде одобрено от пленарна зала.

Предложението е изготвено от Министерски съвет след работни срещи в Министерство на отбраната в периода 22-24 юли с представители на Федералното министерство на отбраната на Германия и на немската компания Diehl Defence в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. ОЩЕ: Германия тайно е прехвърлила голям пакет оръжия на Украйна - има изненада

Подробности за проекта

България е заявила намерение за закупуване на 1 брой IRIS-T SLM на обща стойност 182 млн. евро, или малко над 356 млн. лв. В рамките на проекта е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя модификации на системата и на един брой система за далечен обсег.

Предвижда се първият етап на проект да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжена техника.

Идеята е чрез реализацията на проекта за придобиване на зенитно-ракетни комплекси да се усъвършенстват способностите на ПВО за въздействие по средства за въздушно нападение, притежаващи съвременни летателни и бойни способности. ОЩЕ: Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО) 

СНИМКА: Христо Гаджев, председател на комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ

Доказани в Украйна

Тук трябва да се отбележи, че неколкократно, в коментари от източници от Въоръжените сили на Украйна и украинските ВВС, е подчертавано, че IRIS-T има 100% успеваемост при свалянето на руски ракети, когато системите там са използвани.

Защо от Германия?

В рамките на заседанието на комисията началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни, че са водили разговори и със САЩ за подобно въоръжение, но цените и сроковете са по-дълги от тези, предложени от германската страна. Самият комплекс е германски проект.

Още: Защита на Прибалтика: Латвия купува ПВО система IRIS-T от Германия (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес