Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър успокоява БСП: Парите от Сребърния фонд няма да бъдат откраднати

02 юни 2023, 10:32 часа • 1083 прочитания

Сребърният фонд е част от фискалния резерв съгласно законодателството. Онова, което е предложено в удължителният закон за Бюджета, е по-голяма гъвкавост, да не се прибягва до тегленето на държавен заем. Не средствата няма да бъдат откраднати. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на парламентарния контрол. 

Той отговори на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова. Въпросът ще бъдат ли харчени пари от Сребърния фонд за текущи разходи беше повдигнат от депутатите от бюджетната комисия, която вчера одобри на първо четене поредното удължаване на миналогодишния бюджет до приемането на нов за 2023 г.

"В рамките на дискусията, която е проведена и в Комисията по бюджет и финанси в рамките на първото гласуване на този законопроект, е постигната договореност тази част, по-специално средствата от Сребърния фонд, да не бъдат засегнати. На практика онова, за което са необходими тези средства, е не само за покриване на разходите в областта на държавното обществено осигуряване, а в абсолютно всички публични финанси", каза днес Лазаров. Още: Финансовият министър иска служебното правителство да може да пипа сребърния фонд и европейските средства (ВИДЕО)

"Служебният кабинет във всичките си действия се е ръководил от законите на страната и интересите на народа", категоричен е той.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес