Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова призова премиерът Борисов да спаси гражданите от топлофикациите

16 април 2020, 08:04 часа • 4308 прочитания

На националния празник премиерът Бойко Борисов тържествено обяви, че цената на газа намалява с над 40% и гражданите ще го усетят по сметките. Оказва се, че гражданите не са усетили нищо и за Великден топлофикациите поискаха по-високи цени. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова по темата с по-ниските сметки за газ и парно.

Аз питам на Велики четвъртък кога гражданите ще усетят това намаляване на сметките си - ще продължа и да питам, заяви Манолова. По думите ѝ става дума за надвзети суми от гражданите в размер на над 150 млн. лв. от 5 август миналата година. Сега се оказва, че на държавните дружества ще са им необходими шест месеца да върнат тези пари на гражданите, разясни Манолова.

Според нея министърът на енергетиката Теменужка Петкова отказва да се ангажира с мораториум върху тези сметки. Ако тя отказва да се ангажира, призовавам премиерът Борисов да спаси гражданите от топлофикациите, заяви Мая Манолова.

Става дума за приспадане на сметки най-рано през август. Ако бъде удовлетворено искането на топлофикациите за повишаване на цените, то хората ще трябва да връщат дори суми на топлофикация. Редно е премиерът да се ангажира, категорична е Манолова. Според нея няма и никаква причина да се увеличава и цената на тока.

По думите на бившия омбудсман колекторските фирми и фирмите за бързи кредитити не са направили никакви отсрочки за кредитите, както това се е случило с банките. Манолова подчерта, че стимулите и подкрепата от страна на държавата не е стигнала до хората. Мая Манолова каза, че най-уязвимите са оставени да се оправят сами и попита премиерът Борисов дали България има план за излизане от кризата.

Темата продължава и в този материал.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес